2014 m. gruodžio 29 d., pirmadienis

Jautienos guliašas arba Aštrus jautienos troškinys



Jautiena Lietuvoje nėra tokia populiari, kaip kiauliena, tačiau laikoma sveikesne mėsa. Kaip tik paskutinėmis žiniomis, planuojama Lietuvoje populiarinti šios mėsos vartojimą mažinant jos kainą idant lietuvaičiai maitintųsi sveikiau. Tad pasigaminkime sveikesnį guliašą :) Ar tikrai kiaulienos guliašas būtų mažiau sveikas dėl šito galbūt dar galima būtų ginčytis, tačiau kaip bebūtų, guliašas - tradicinis vengriškas mėsos patiekalas, dažniausiai gaminamas būtent iš jautienos. Šiek tiek nusižengsiu tradicijai, kad tai, remiantis vengriška virtuve, turėtų būti tiršta sriuba, ir šįkart gaminu kiek tirštesnį variantą, labiau primenantį troškinį. Turbūt mes, lietuviai, sakydami guliašas, labiau ir įsivaizduojame troškinį, o ne sriubą. Sriubai - tikrai, vengriškai guliašiškai, mano virtuvėje laikas dar ateis :) Kita vertus, gaminant šį troškinį, galima panaudoti daugiau skysčio (šiuo atveju, sultinio), ir būsime arčiau sriubos.

Guliašui reikės:

500-600 g jautienos, supjaustytos nedideliais gabaliukais
2 paprikos, supjaustytos gabaliukais
2-3 svogūnai, smulkiai supjaustytas
4-5 bulvės, supjaustytos kubeliais
4 česnako skiltelės, sutrintas
1 čili pipiras, smulkiai supjaustytas
~1 l jautienos ar kitokio skonio sultinys
2 a.š. kmynų
pipirų, drukos, lauro lapų

Puode, kuriame gaminsime guliašą, pakepiname svogūną - ant vidutinės ugnies, apie 5 min. Supjaustome jautieną nedideliais gabaliukais, su papriką padarom tą patį ir sudedame visa tai į puodą. Pakepiname ant didelės ugnies apie 5 min. neuždengus puodo, kad jautiena išgarintų bent dalį savo skysčio. Apkepus mėsai, sudedame susmulkintą česnaką, čili ir kmynus - viską patroškiname 5 min. Tuomet supilame sultinį - jo turėtų gautis maždaug tiek, kad apsemtų visą mėsytę. Troškiname 15 min., neuždengus puodo. Per tą laiką kubeliais supjaustykime bulves ir sudėkime į puodą, su jomis kartu ir kelis lauro lapus, įberiame druskos, papipiriname. Viską taip troškiname dar 15 min. Jeigu norime, kad troškinys gautųsi panašesnis į sriubą, šiuo metu įpilame daugiau sultinio ir viską troškiname 45-60 min.



Beje, šį receptą, kurį šiek tiek savo virtuvėje pasikoregavau (dariau tirštą troškinį), radau Mindaugo bloge - pasak jo, receptas yra paimtas iš vieno žymiausių Vengrijos virėjų Karoly Gundel 1934 m. išleistos knygos Hungarian Cookbook. Ir tai tik viena iš galimų guliašo variacijų.

Bon appetit!

Šaltinis: http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/2011/06/klasikinis-vengriskas-guliasas.html 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...