2014 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Kuo skiriasi keksiukai nuo keksiukų arba CUPCAKES vs. MUFFINS

Cupcakes  VS.


Pyragaičiai cupcakes dar kitaip dažnai vadinami miniatiūriniais pyragais (miniature cake). Pyragaičiai muffins dažnai yra apibūdinami kaip miniatiūriniai greiti kepinukai (miniature quick breads).
Pagrindinis vizualiai labiausiai matomas skirtumas tarp šių dviejų tipų miniatiūrinių pyragaičių yra tas, kad cupcake pyragaičiai praktiškai visada būna su glaistu arba kremu ant viršaus (frosting/icing) ir visada yra saldūs, kai tuo tarpu muffin pyragaičiai labiau primena kasdieniškus keksiukus, paprastai be jokio glaisto ir gali būti ne tik saldūs, bet ir pikantiško skonio (aštrūs ar pan.), pvz., picos keksiukai. Lietuvių kalboje abiejų tipų pyragaičius mes vadiname tiesiog keksiukais, o anglų kalboje minėti pavadinimai turi gana aiškiai apibrėžtą aukščiau paminėtą skirtumą.

Kiti, subtilesni skirtumai tarp šių pyragaičių jau slypi tešlos receptūroje, tekstūroje. Muffin pyragaičiams tešla gaminama labai paprastai: atskirai sumaišomi šlapi ingredientai, atskirai sausi, ir galiausiai jie sumaišomi (svarbu nepermaišyti). Galutinė tešla dažniausiai gaunasi gana gumuliuota. Gaminant cupcakes pyragaičius kambario temperatūros sviestas sumaišomas su cukrumi iki kreminės tekstūros, įdedami kiaušiniai, miltai, pienas ir atitinkamai kiti ingredientai pagal konkretų receptą. Kitaip nei gaminant muffins, svarbu, kad tešla būtų sumaišyta iki vienalytės masės.
Muffin pyragaičių tešloje paprastai naudojamas aliejus arba lydytas sviestas, o cupcakes pyragaičių - kreminės tekstūros arba kambario temperatūros sviestas. Muffin pyragaičių receptuose dažnai naudojama daugiau miltų ir mažiau cukraus nei gaminant cupcakes pyragaičius, kas daro juos sunkesnius ir ne tokius saldžius. Cupcakes receptuose gali būti naudojama daugiau kiaušinio trynių ir didesnis kiekis sviesto, dėl ko jie įgauna turtingesnį skonį.
Beje, britiškoje anglų kalboje cupcakes gali būti vadinami fairy cakes

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...