2014 m. gruodžio 9 d., antradienis

Skiautiniai - stalo takelis (table runner)

Vieną iš pavadinkime siuvimo pakraipų - skiautinėjimą arba skiautinių siuvimą atradau visai netyčia ne taip seniai. Ką siūti ieškoti pradėjau nuo tada, kai nusipirkome siuvimo mašiną namuose. Kad jos norėčiau šitai aš žinojau seniai, gal dar vaikystės laikais, kai tėtis su ja vis ką nors pasiūdavo, tiksliau, taisydavo - žinoma, ir pati kelis kartus prie jos sėdausi, man ji prilipo, ir po to vis pagalvodavau ir pasvajodavau apie ją. Ir štai ji pas mane, ant iš IKEA pirkto balto stalo, visu gražumu, elektroninė Rubina. Tokią įkalbėjo nusipirkti Siuvimo stiliaus parduotuvės darbuotoja. Kol kas dar ne tiek daug visko išbandžiau, kad galėčiau tvirtai pasakyti, ar šios firmos pirkinys pasiteisino, bet būtinai ateityje tai dar pakomentuosiu. Tuo labiau, kad galiu ją nuolat palyginti su draugės turima Bernina mašinėle, labai panašia.



Taigis taigis interneto platybėse beieškodama ką pasiūti atradau be galo daug įvairių blogų, įvairių taip vadinamų tutorialų, kaip siūti tą ar aną. Šiais laikais net knygos nebebūtinos norint išmokti siūti, o sakyčiau internete dažnai galima rasti net ir aiškiau, detaliau, vaizdžiau pateiktą informaciją. Supratau, kad siuvimas tai toli gražu ne tik drabužių siuvimas, bet su siuvimo mašina galima pasisiūti daugybę įvairių praktiškų dalykėlių namuose. Tad atradusi skiautinių grožį ir jais susidomėjusi, nusprendžiau pasisiūti table runner, kuris iš anglų kalbos verstųsi kaip stalo takelis, bet mano manymu jį galima naudoti ne tik ant stalo, bet ir ant palangės, ant sekcijos ar pan. Pas mane ant visų palangių yra gėlių, o jas belaistant kartais vandenukas prasilieja ir patenka ant plastikinės palangės, ką kartais po to būna nelengva nuvalyti, tad toks takelis man buvo ne tik kaip dekoracija, bet ir praktiškas dalykas - palangės apsauga :)



Tiems, kas nori įgusti kviltinti (quilt), siūlyčiau pradėti būtent nuo šitų paprasčiausių takelių - tokį pagaminus pasipraktikuoji kurti ir susidėlioti, vėliau sujungti skiautinius iš įvairių medžiagų, o ir pamatai, kaip sujungiami keli sluoksniai - apačia (backing), vidinis sluoksnis (batting) ir viršutinis skiautinys ir gaunamas kviltas (quilt), kas lietuviškai skambėtų kaip skiautinys.


Išmokus sujungti su siuvimo mašina šiuos tris sluoksnius (tai ir vadinama kviltavimu - buitiškai sakant, kai važinėji su mašina norimu raštu per tas tris medžiagas, dėl ko vėliau siuvinys ir susijungia), paskutinis žingsnis yra apkantavimas (binding), jis man buvo turbūt sunkiausias, tačiau jį puikiai pasisekė įvaldyti, sekant siuvėjos iš įrašo youtube portale žingsniais: https://www.youtube.com/watch?v=0vCWpxBRs20.

Mano didysis tikslas pasiūti savo mažyliui skiautinį, skirtą tiesti ant žemės ropojimui su įvairiaspalvėm medžiagom (playmat). Po truputį judu link tikslo, o vėliau ruošiuosi ir čia aprašyti, kaip viskas vyko :)

1 komentaras:

  1. Labai žavus palangės kilimėlis. :) Pati pasinaudojau jūsų idėja ir taip pat pasisiuvau dailų takelį.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...