2015 m. sausio 22 d., ketvirtadienis

Bananinė pynutė


Bevartydama knygą su įvairiais mieliniais gaminiais užmačiau mane suintrigavusį pavadinimą - būtent bananų duona. Kažkaip gana įdomus pasirodė darinys mielinis kepinys+bananai. Bananų duona, kurią mes paprastai taip vadiname, yra gaminam iš tešlos su kepimo milteliais arba kepimo soda. Tad labai knietėjo man ją išbandyti. Ir voila - pavadinčiau ją bananine pynute. Labai skaniai valgosi ir viena, be jokio užtepimo. Tikrai verta pabandyti, nebent esate apskritai nusistatę prieš mielinius gaminius.

Taigi tešlai reikės:
170 ml pieno
120 g sviesto ar margarino, kamb. temperatūros
120 g cukraus
1 a.š. druskos
2 kiaušiniai
3 bananai, vidutiniai, labai gerai prinokę
700-800 g kvietinių miltų
4 a.š. sausų mielių (arba ~50-60 g. šlapių mielių)

Aptepimui: 
1 kiaušinis

Iš produktų paruošiame mielinę tešlą. Jeigu dedame šlapias mieles, visų pirma jas suaktyviname: ištriname su trupučiu cukraus, o kai mielės ištirps, jas supilame į pašildyto sviesto ir pieno mišinį (mišinio temperatūra apie 35 C, ne per karšta!). Įberiame druską. Bananus sutriname su šakute ir supilame į sviesto ir pieno mišinį. Kitame inde iki purumo išplakame kiaušinius su cukrumi, įmaišome į skystąją masę. Viską supilame į dubenį su ten jau paruoštais miltais ir gerai sumaišome. 

Tešlą minkome 10-15 min., kol atšoka nuo indo sienelių, tampa minkšta, blizgi ir elastinga. Tešlą, pridengtą virtuviniu rankšluoščiu, kildome apie 30 C temperatūroje 40-60 min. Iš pakilusios tešlos suformuojame kepaliuką ar pynę (tešlos nemažai, tad galima ją dalinti į dvi dalis ir pasidaryti skirtingų formų kepinukus). Perkeliame į miltais pabarstytą skardą, pridengiame ir dar kartą paliekame pakilti 30-40 min. 
Aptepame plaktu kiaušiniu (aš, kai turiu, aptepu grietinėle - irgi tinka). Ir kepame!

Kepimo temperatūra: 190 C.
Kepimo laikas: 35-40 min.


Atvėsiname ant grotelių.

Bon appetit!

Šaltinis: Rasa Jurevičiūtė "Kepame duoną namuose"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...