2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Kitoks tinginys

Kitoks tinginys
Šį pyragą kepiau jau kelis kartus ir visus kartus jis buvo išgirtas - taigi vertas įsiminti :). Jį pavadinau kitokiu tinginiu, nes didžioji dalis ingredientų yra kaip tradiciniame tinginyje - sausainiai, kondensuotas pienas, sviestas... Išskyrus kiaušinius. Taigi jis dar kitoks, nes ir kepamas. Bet neilgai. Pyrago pagrindui šį kartą naudojau paprastus Gaidelio sausainius, tačiau galima, o ir sakyčiau būtina pabandyti jį pagaminti ir su šokoladiniais sausainiais - ne tik skonis bus kiek kitoks, bet ir paties pyrago išvaizda bus kontrastiškesnė, taigi ir žaismingesnė. Pagaminamas greitai, tik, kaip ir tinginio, reiks palaukti, kol pastovės ir sutvirtės šaldytuve.
Beje, aš jį vis gaminu dviguba norma, nes dažniausiai gaminu tada, kai juo planuoja vaišintis ne du ir ne trys žmonės, o tokio kiekio jau užteks maždaug 10 žmonių. Dvigubai didesnį pyragą kepiau 26 cm apvalioje formoje su nuimamu dugnu, kaip ir buvo parašyta recepte. Tik reikia turėti omenyje, kad viršutinis sluoksnis prieš kepant būna dar kiek skystokas, tad gali šiek tiek išlašėti pro tarpelius, todėl būtinai apačioje reiktų padėti papildomą tuščią kepimo skardą, kad skystis turėtų kur tvarkingai subėgti. Dvigubai normai kiekius reiktų dvigubinti, bet kitą kartą nusprendžiau pabandyti tešlai naudoti kiek mažiau, apie 250 g sviesto. Manau, tikrai užteks.
Dar vienas beje: po šito pyrago kepimo turėsite atlikusių nemažai kiaušinio baltymų, būtent todėl dažniausiai kitą dieną po šio pyrago kepimo mūsų virtuvėje garuoja skrebučiai, kuriems puikiai pakanka ir baltymo, nebūtini tryniai.

Tešlai reikės:
320 g (~2 pakelių) kakavinių sausainių
150 g sviesto
1 kiaušinio baltymo
1 v.š. cukraus (nedėjau, nes ir taip saldumo užteko)

Įdarui reikės:
4 kiaušinio trynių
400 ml kondensuoto pieno
6 v.š. citrinų (geltonųjų arba žaliųjų) sulčių
citrinos žievelių

Gaminame tešlą.
Sausainius susmulkiname rankomis ir grūstuvu sutriname iki trupinių - gali šiek tiek likti ir stambesnių gabaliukų. Įmaišome cukrų. Sviestą ištirpinkime ir supilus į sausainius gerai išmaišykime. Kiaušinio baltymą išplakime, įmaišykime į sausainių masę. Gautą tešlą padenkime kepimo skardoje ir padėkime į šaldytuvą - tegu 1 val. pastovi. Tada pašaukime į orkaitę 170 C maždaug 10 min. Ištraukus iš orkaitės palikime atvėsti.
Gaminame įdarą.
Trynius išplakime iki baltumo, po truputį įmaišykime kondensuotą pieną, tada citrinų sultis ir labai plonai nuo citrinos nugremžtas žieveles. Įdarą supilkime ant tešlos ir pašaukime į 170 C orkaitę dar 15 min. Iškeptą pyragą palikime atvėsti, tada įdėkime į šaldytuvą maždaug 6 val., kad sutvirtėtų.

Kepimo temperatūra: 170 C.
Kepimo laikas: tešla 10 min, pyragas dar 15 min.

Kitoks tinginys
Bon appetit!

Šaltinis: žurnalas Moteris Namuose, 2012 m. pavasaris

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...