2015 m. kovo 13 d., penktadienis

Kūdikio rūbeliai arba Kaip išvengti nenešiojamų drabužėlių


Turbūt yra gana normalu, kad kiekviena naujai iškepta mama perserga tokia liga, kai savo mažyliui, o dažnai dar net negimusiam norisi visko, kas gražiausia, kas geriausia, kas minkščiausia, švelniausia ir t.t... Yra sakoma, kad yra tokių prietarų, jog dar negimusiam vaikui nereiktų pirkti daiktų, bet šiais laikais, manau, tai neįmanoma. Vadinamasis naujagimio kraitelis apskritai yra būtinas - svarbiausius daiktelius kūdikiui visada turime nusivežti jau į ligoninę, į kurią važiuojame gimdyti. Tokį kraitelį sudaro keli rūbeliai, sauskelnės ir pan. Žinoma, jeigu visgi to kraitelio neturėsim, gal važiuosim gimdyti ne iš namų ar pan., ligoninė turi tų rūbelių, turės, manau, ir sauskelnių, bet greičiausiai palaikys jus nerūpestinga mama, jeigu nebūsite pasirūpinusi šiais daiktais. Nedaug tame kraitelyje tų daiktų, bet kas dėl rūbelių, tai visų pirma naujiems tėveliams dažnai visiškai neaišku, koks gi tas mažylis būna vos tik gimęs, o tuo labiau, koks bus jo rūbelių dydis. Kaip bebūtų, nieko tokio nenutiks ir jei ligoninėje uždėsime kiek didesnį rūbelį, nei jam priklausytų - kaip dažniausiai ir nutinka. Galiu tik pridurti, kad mažiausias kūdikių rūbelių dydis būna standartiškai 52 dydis - jis tiks vidutinio svorio naujagimiui - 3,2-3,6 kg. Yra ir dar kiek mažesnių dydžių, bet gi reik tikėtis, kad mažylis išsilaikys visą reikiamą laiką mūsų pilve ir pasieks bent 3 kg. Beje, kūdikių rūbelių dydžiai paprastai susiję su jų ūgiu, pvz., jei rūbų dydis 68, tai reiškia, kad jis skirtas maždaug 68 cm ūgio mažyliui. Dėl to yra šiek tiek mažiau maišaties. Taigi o dydis 56 jau tiks maždaug nuo 4 kg kūdikiui. Jeigu Jums prognozuoja didesnį kūdikį, galite iš karto pirkti drabužėlius nuo 56 dydžio. Kaip bebūtų, niekas per galvą neduos, jeigu atsargumo dėlei turėsite ir 52 d. rūbelį - naudingiausias ir patogiausias rūbas tokiam mažam leliukui bus smėlinukas arba dar geriau ir patogiau uždedamas siaustinukas. Jei tokio mažo rūbelio visgi neprireiks, vėliau galėsite jį perleisti arba parduoti.

Taigi tęsiant temą apie prietarus dar negimusiam kūdikiui nepirkti daiktų, tai jo tiesiog nelabai įmanoma laikytis, ypač kai norime būti praktiški ir ekonomiški. Kad nereikėtų vos gimusiam kūdikiui lėkti pirkti būtiniausių daiktų už kainą ne geriausią, bet tą, kurią siūlo čia ir dabar. O ir papildomas stresas. Sakyčiau, protingiausias svarbiausius daiktelius susipirkti likus 1-2 mėnesiams iki mažylio gimimo.
Koks naujagimių rūbelių dydis jau aptarėme, kitas pavojingas dalykas pripirkti per daug rūbelių mažyliui. Nors tai ir žinosime, labai tikėtina, kad šita liga vis tiek persirgsime, t.y. mažyliui pripirksime per daug rūbelių ir tik vėliau įsisąmonsime, kad mažylis auga per greitai, kad juos visus spėtų panešioti, kad mažojo gyvenime dar nebus tiek ypatingų progų, kada galėsime panaudoti puošnius rūbelius, o ir kad svarbiausia kūdikio auginime visgi visų pirma patogumas. Turėkite omenyje, kad prireiks savaitės ar kelių, kol įgusite rengti savo kūdikį. O jei dar rūbai bus nepatogūs...

Šiame savo pasisakyme norėčiau pateikti rūbelius, kuriuos per savo devynis patirties mėnesius galiu apibūdinti, kaip patogiausius ir praktiškiausius. Nesakau, kad rūbų spintoje užtektų vien šio tipo rūbelių, bet jie, bent jau man, labai pravertė ir labiausiai patiko. Juk būna, kad kai kuriuos rūbelius, rodos, skalbiam ir skalbiam, nes tiesiog mums jie patinka ir visada visų pirma renkamės juos, o ne kitus, jei tik yra padėti švarūs rūbų spintoje. Tuos, kurie rūbų spintoje dažnai lieka giliau nugrūsti, irgi paminėsiu.

Beje, rūbelių kūdikiams šiais laikais įsigyti galima įvairiausiose vietose, ne tik parduotuvėse ir ne tik naujų. O juk žinome, kad kūdikiai dažnai labai nedaug spėja sunešioti rūbelio, kol galiausiai jį išauga. Tad nenaujų rūbelių prekyvietėse dažnai galima gauti kaip naujos būklės rūbelių, kita vertus, gali būti ir priešingai - gerokai sunešiotų rūbelių, nes visgi jie yra dažnai skalbiami, tad išsilaikymas labai priklauso nuo audinio kokybės. Pati iki šiol esu pirkusi labai nedaug naujų rūbelių - nebent esam gavę dovanų, visa kita pas mus vienų draugų mažylio išaugti rūbeliai, bet pagrinde visi rūbai iš turgelių, kurių šiuo metu yra prisikūrę pakankamai daug, arba pirkti internetu iš kitų mamų. Ir, mano nuomone, mažam kūdikiui tikrai nėra būtini nauji ar itin stilingi rūbeliai (kita vertus, tokių visada galima rasti ir turgeliuose), juk jis dar nevaikšto, kad atskleistų visą jų grožį, o kaip tik - dažnai sisioja, apsidrabsto bevalgydamas, atpilinėja gerdamas ir t.t., tad ar mums tikrai tuo metu labai rūpės, kokie gražūs rūbeliai, ar labiau, kokie praktiški ir kaip lengvai ir greitai juos galima pakeisti kitais? Kūdikiui turėtume duoti daugiau laisvės veikti, tyrinėti tai, ką jis nori - jei rūbai bus per daug prašmatnūs, mes nesąmoningai jį per daug saugosim, taigi trukdysim jo tobulėjimui ir pažinimui. Net ir į svečius einant dažnai galvosime, kuo aprengti, kad būtų patogu pakeisti sauskelnes, tad rūbų grožis turėtų būti tikrai ne pirmoje vietoje.

Praktiškiausi kūdikių rūbeliai:

1) SIAUSTINUKAS
Jų vienas didelis pliusas, kad juos labai patogu uždėti. Girdėjau, kad kartais vyrams būna sunkiau jais apvilkti kūdikėlius, bet tereikia tik šiek tiek praktikos ir jie galės įvertinti šio rūbo privalumus :). Siaustinukai labai praverčia, kol kūdikis yra dar mažas, kai dar šiek tiek baisoka laužyti jam rankas ir pan. - tiesiog atsagstom šį rūbą, jį ištiesiam, paguldom ant jo mažylį ir susiaučiam susagstydami.



2) SMĖLINUKAS
Arba kitaip bodis, bodžiukas. Jie yra turbūt patys populiariausi rūbeliai kūdikystėje. Galiu pasakyti savo patirtimi pastebėtus pliusus ir minusus jų atžvilgiu. Kadangi naudojame daugkartines sauskelnes, tai šiek tiek nepatikdavo, kad kai jos praleisdavo sisiuką, sušlapdavo ir smėlinukas, o dar ir kelnės. Jeigu rengdavau atskirus rūbus - palaidinę, megztuką/džemperį ir kelnes, sušlapdavo tik kelnės :). Tai toks tas minusas. Jei daugkartinės kelnytės gerai sulaiko, tai to minuso kaip ir nebelieka. O pliusas smėlinukų toks, kad su jais mažylio pilvukas niekada nebus nuogas, o kai mažylis jau ir juda daugiau, tai labai aktualu, o ypač einant į lauką - visada turi būti bent viena visą kūnelį sujungianti drabužio dalis, nes vaiką juk dažnai kilojam, rūbai irgi pasikelia - neturėtų išlįsti jokių nuogų mažylio kūno dalių, juk nenorime, kad jam būtų šalta.

3) LIEMENĖ
Jau seniai buvau nusprendusi, kad šį rūbą būtinai paminėsiu prie naudingiausių, kaip tik neseniai skaičiau viename bloge mamos pasisakymą, kad liemenė tikrai super rūbas - tinka ir kai šalta, ir kai karšta, nes su juo dažniausiai nebus nei per šalta, nei per karšta. Galiu jai tik pritarti. Tai toks papildomas rūbelis, kuris tik pridės malonios šilumos.



4) KOMBINZONUKAS
Sunku kažkaip rasti jam pavadinimą, bet šis rūbas buvo vienas iš tų, kuriuos nešiojome gana ilgai, nes jis turi kelis susegimus, kurie pakoreguoja jo ilgį, yra mielos minkštos medvilnės, su šiek tiek elastano, dėl ko rūbelį buvo visada malonu uždėti. O ir rūbelis iš tų, kurie sujungia pilvuką, kad jis nebūtų nuogas, taigi labai praktiškas. Kažką tokio siūlyčiau ir Jums susirasti arba kur nors netyčia užmačius būtinai įsigyti. Beje, jį mes nešiojome tiek šiltu metų laiku, nes jis nėra storas, tiek ir šaltu, nes tai buvo kaip papildomas ištisinis rūbelių sluoksnis, kuris tik pridėjo šilumos, bet nestorino, neapsunkino vaiko.



5) NAKTINIAI SU GUMELE
Puikus rūbas pirmam pusmečiui, kuris apsaugo, kad mažylis nenusispardytų antklodės. Šiam tikslui mums pasitarnaudavo ir miegmaišis, kuris taip pat buvo labai reikalingas dėl tos pačios priežasties, o nenaudojant jo, ypač jei namuose šilta ir vaiko nebesinori kišti papildomai į miegmaišį arba norisi duoti jam daugiau laisvės, užteko ir naktinukų. O vėliau, kai nebesinorėjo jam trukdyti judėti, ypač kai pamėgo gulėti ant šono, o naktinukai apsunkindavo jo pasisukimą šonu, juos aprengdavau tiesiog nebetempdama žemyn iki kojyčių.

 

6) PĖDKELNĖS
Taip pat labai naudingas drabužis turbūt ne tik pirmus, o ir kelis kitus metus. Šliaužiojimo - ropojimo periodu turėjome problemų su įvairiomis kojinėmis, beveik visos jos mažyliui smuko. Tad būtent šiuo metu labiausiai pasiteisindavo būtent pėdkelnės, na, arba šliaužtinukai. Pirmus kelis mėnesius greičiausios jos nebus einamiausias drabužis, nes norėsis bet kokių rūbų, kurie patogiai atsisegtų ir patogiai, per daug neblaškant mažylio, jo pastoviai nenurenginėjant, būtų galima pakeisti jam sauskelnes.


Drabužiai, be kurių galima apseiti arba kurie nėra labai praktiški:

1) Smėlinukai, kombinzonukai ir kiti panašūs rūbai, kurie neatsisagsto rūbelio apačioje ties klyneliu. Kaip kad žemiau pavaizduotas - jis man labai patiko, buvo miela medžiaga ir šiaip toks smagus, bet nesąmoningai jį retai aprengdavau, nes žinojau, kad norint pakeisti sauskelnes reikės jį visą nurengti. Tad pirkdami sujungiamą rūbelį žiūrėkite, kad jis susisagstytų ties klyneliu. Šį rūbelį pirkome dar kai mažylis buvo pilve, taigi tada turėjome dar mažai supratimo apie kūdikių rūbelius.


2) Romperis trumpom kojytėm. Nežinau, kaip kitoms mamoms, bet pas mus šis rūbas buvo labai retai nešiojamas. Gal dėl to, kad jis pusiau smėlinukas, pusiau šliaužtinukas, tad, rodos, nei šis nei tas. Aprengus jį ant kojyčių nebus patogu dar kažką mauti dėl jo klešnių, o nieko nemauti - tik jei labai šilta, o mažiems leliukams dažniausiai plikų kojyčių dar nepaliksim. Jei romperis, tai bent ilgom kojytėm. Arba šiek tiek ūgtelėjusiam kūdikiui ir jei tai vasara.


3) Palaidinės, megztukai, kurie neturi papildomų sagučių ties kaklu. Tokiais dažnai sunku apvilkti mažylius, kai reikia juos tempti, sprausti pro galvytę. Neveltui paprastai kūdikių rūbeliai visada būna su tokiais papildomais užsegimais minėtoje vietoje. Bet pasitaiko visko, tad siūlau atkreipti dėmesį.

Taigi o rūbelių kūdikiams, mažiems vaikams galime sėkmingai pirkti ir parduoti Mamų mugėje, kuri vyksta Vilniuje ir Kaune du kartus per metus (rudenį ir pavasarį), taip pat Uodo šeimos turgeliuose, kurie taip pat vyksta reguliariai didžiuosiuose Lietuvos miestuose, kaip tik mačiau, kad organizuojamas pirmasis turgelis jau ir Panevėžyje. Sėdėdamos namuose galime rinkti mažyliams rūbelius didelį jų pasirinkimą turinčiame tinklalapyje musumazyliai.lt, taip pat kidibam.lt, uodas.lt ir, tikiu, dar nemažai galimybių - jei žinote daugiau gerų vietų, būtinai pasidalinkite - labai pravers naujoms mamytėms :).

1 komentaras:

  1. Labai gera idėja. Pas mane taip pat surikiuoti šliaužtinukai, smėlinukai ir dar keletas drabužėlių, kurie artimiausiu metu keliaus į mugę. :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...