2015 m. kovo 4 d., trečiadienis

Morkų pyragas


Vis norėjau išsikepti tokį tikrą, morkišką, su tradiciniu šio pyrago glaistu morkų pyragą. Ir drįstu teigti, kad skaniausią morkų pyrago receptą aš jau radau. Tai supratau jį paragavus. Tik siūlyčiau naudoti tarkuotas burokine tarka morkas, o ne bulvine - taip jos ne tik vizualiai smagiau atrodo, bet ir suteikia sakyčiau įdomesnį prieskonį ar bent jau tekstūrą. Kas dar tokio niekada nekepėt, tik nesibaiminkit - daržoviško morkų skonio jame tikrai nesijaučia :)). Morkos man patinka, nes jos panašios kaip cukinijos - savo skoniu prisiderina prie patiekalo, kurį gamini - tinka tiek saldiems, tiek nesaldiems patiekalams, nes neturi įnoringo skonio. O savo esybe visada pagerina patiekalo tekstūrą ir suteikia jam ypatingą prieskonį.

Tešlai reikės:
🥕 ~110 g graikinių riešutų (1 puodelis*), pakepintų
🥕 170 ml (3/4 puodelio) aliejaus
🥕 3 kiaušiniai
🥕 1 a.š. vanilės ekstrakto
🥕 250 g (1 ir 1/4 puodelio) rudojo cukraus
🥕 3 nedidelės arba 2 didesnės morkos (~2 puodeliai), stambiai sutarkuotos
🥕 90 g (2/3 puodelio) auksinių razinų
🥕 ~190 g (1 ir 1/2 puodelio) kvietinių miltų
🥕 70 g kvietinių rupių miltų (1/2 puodelio)
🥕 2 a.š. kepimo miltelių
🥕 1/2 a.š. druskos
🥕 1 a.š. cinamono
🥕 1 a.š. imbiero, tarkuoto
🥕1/4 a.š. muskato, smulkiai tarkuoto
🥕 1 apelsino žievelės

Pyrago glaistui reikės:
🥕 60 g (4 v.š.) sviesto, minkšto
🥕 75 g (1/3 puodelio) kreminio sūrio
🥕 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
🥕 190 g (1 ir 1/2 puodelio) uogienių cukraus
🥕 1/2 apelsinio žievelės

*1 puodelis = 237 ml.

Gaminame tešlą.
Įkaitiname orkaitę iki 180 C ir pakepiname graikinius riešutus 5 min, kol lengvai paruduos. Sudėkime riešutus į švarų rankšluostėlį ir patrinkime, kad pasišalintų atšokusi riešutų žievelė.
Į dubenį pilkime aliejų, įmuškime kiaušinius, supilkime vanilės ekstraktą ir cukrų. Viską gerai išmaišykime, kol masė sutirštės ir taps vientisa. Sutarkuokime morkas burokine tarka ir nusunkime visą skystį - jo mums nereikės. Tarkius tolygiai įmaišykime į tešlą. Atvėsusius riešutus supjaustykime mažesniais gabaliukais, bet leiskime likti ir keliems didesniems. Riešutus kartu su razinomis įmaišykime į tešlą. Į tešlą išsijokime abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius. Įberkime druskos, kitus prieskonius, sudėkime apelsino žievelę ir viską gerai išmaišykime.
Kepimo skardą (apvalią, 22 cm skersmens) padenkime kepimo popieriumi arba pasviestuokime ir lengvai pabarstykime miltais. Supilkime tešlą. Kepkime apie 45 min arba kol dantų krapštukas išlys švarus ir sausas. Iškepusį pyragą 10 min palikime pravėsti, o tada išimkime ataušti ant grotelių.


Gaminame glaistą.
Glaistui skirtus sviestą, kreminį sūrį, vanilės ekstraktą ir cukrų sumaišykime, tada įtarkuokime apelsino žievelę. Viską išplakime elektriniu plakikliu, kol kremas taps glotnus, purus ir pabals. Kremą paskleiskime ant pyrago viršaus silikonine mentele ar specialiu įrankiu. Dekoracijai galime pabarstyti likusių apelsino žievelių. Viskas, galime pateikti ant padėklo ir skanauti.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 45 min.


Pyragas sandariame inde gali pasibūti tris dienas.


Bon appetit!



Šaltinis: Caroline Bretherton "Step-by-step cakes"


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...