2015 m. kovo 18 d., trečiadienis

Sostinės keksas


Keksų receptų yra įvairiausių. Minkštų, kietesnių, purių, šlapių, sausesnių ir pan. Šitas keksas panašiausias į tą, kurį dažniausiai randame parduotuvėje. Ypač subalansuotas tiems, kam nepatinka šlapi pyragai. Šis keksas vadinasi Sostinės. Ir kitaip jo pavadinti nelabai būtų galima, nes šis receptas atitinka rusiško GOST (ГОСТ) standarto receptą, pagal kurį tarybinėje Rusijoje tarybinėse kepyklose būdavo kepami keksai, pavadinti Sostinės keksais. Taigi tokius greičiausiai ir mes esame ragavę senesniais laikas. Tad skonis turėtų būti pažįstamas. Kita vertus, kaip minėjau, ir dabar parduotuvėse parduodami keksai labai panašaus skonio. Paprastai tokie sausesni, daugiau ar mažiau purūs, su razinomis, pailgos formos. Kartas nuo karto pasiilgstu tokio tikro kekso skonio, tada ir pakvimpa mūsų namuose keptomis razinomis... Beje, paskutinį kartą jį kepiau turėdama ne itin daug laiko, ir ką gi, tešlą paruošiau per 10 min. Taigi Jūsų dėmesiui keksas-greitpyragis :). Beje, skanesnis atvėsęs :).

Tešlai reikės:
175 g sviesto, kamb. temperatūros
175 g cukraus
3 kiaušinių, nedidelių, kamb. temperatūros
žiupsnelio druskos
vanilės ekstrakto
175 g razinų
0,5 a.š. kepimo miltelių
240 g miltų

cukraus pudros pabarstymui

Sviestą išsukime su cukrumi iki purios masės. Beje, patogu pradžiai išmaišyti su silikonine mentele, kad cukrus nesibarstytų, o po to jau su mikseriu - bet sviestas turi būti tikrai minkštas. Po vieną įmušame kiaušinius vis gerai išmaišydami. Nuplikytas ir nusausintas razinas sudedame į tešlą. Beriame druską ir vanilės ekstraktą. Miltus su kepimo milteliais išsijojame į masę. Išmaišome. Tešla gaunasi pakankamai tiršta, tokia net sunkiai drembanti.
Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, sukrečiame tešlą ir išlyginame paviršių.
Į 160 C įkaitintą orkaitę pašauname keksą ir kepame 80-100 min. Iškepusį keksą pabarstome cukraus pudra.

Kepimo temperatūra: 160 C.
Kepimo laikas: 80-100 min.


Beje, su šia tešla galima kepti ir mažus keksiukus, tikiu, būtų taip pat ypatingi. 
Paskutinį kartą kai gaminau neturėjau reikiamo kiekio razinų, tad pusę ant pusės dėjau dar ananasų gabaliukų. Bet jau nusižengiau standartui :).

Bon appetit!

Šaltinis: http://receptumedis.lt/wordpress/2010/11/%E2%80%9Csostines%E2%80%9D-keksas/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...