2015 m. balandžio 28 d., antradienis

Vaisinis meduolis arba meduoliai


Parsivežiau iš savo namų gimtinėje seną seną receptų knygą, išleistą dar 1977 m. Kaip bebūtų, su amžiumi receptūros savo vertės nepraranda, o kartais mes patys užmirštame labai puikius patiekalus, kai šiais laikais dažnai ieškome kuo įdomesnių, įmantresnių patiekalų. Ir tada taip jau nutinka, kad imame ir pasiilgstame ko nors paprasto, neprašmatniai skanaus ir jaukaus. Galbūt net nostalgiškai kvepiančio  praeitimi. Nežinau, kaip su šiuo kepiniu, bet jis tikrai toks meduoliškas, skanutis, skalsutis. Mano išrankusis vyras jam skyrė aukštą įvertinimą, pasakęs, kad jo konsistencija tokia oooptimali - tokia nei per drėgna, nei per sausa, o aš pridėsiu - tiesiog tirpstantis burnoje :). Pabandykit!

Tešlai reikės:
500 g miltų
75 g margarino arba aliejaus (naudojau sviestą), kambario temperatūros
250 g medaus
200 g cukraus
200 g grietinės
3 kiaušiniai
125 g razinų
75 g džiovintų slyvų
50 g riešutų, pakepintų
3 g sodos
1 a.š. meduolių prieskonių mišinio
žiupsnelis druskos

Produktai turi būti kambario temperatūros.

Gaminame.
Medų ant silpnos ugnies pakaitiname kartu su cukrumi, kol jie pavirs į skystą vienalytę masę. Ataušiname. Sviestą (margariną) išsukame iki baltumo ir po truputį supilame medų, įmušame po vieną kiaušinį. Išsukame iki purios vientisos masės. Taip pat po šaukštą, visą laiką sukant, supilame ir grietinę.  Sudedame prieskonius ir sodą. Išsijojame miltus, sudedame supjaustytus mažais gabalėliais (maždaug razinų dydžio) džiovintus vaisius, razinas ir sukapotus riešutus (prieš tai juos ant silpnos ugnies keletą minučių pakepiname). Gerai išmaišome. Tešla gaunasi gana klampi.

Dabar nusprendžiame kepsime meduolį ar meduoliukus. Aš kepiau iš pateikto tešlos kiekio vieną skardą pyrago ir vieną skardą sausainukų.


  • Tešlą supilame į kepimo popieriumi padengtą pailgą kekso formą (iš vienos normos gausis maždaug du tokie keksai). Kepame apie 1 val 180 C temperatūroje. 
  • Tešlą išdėliojame šaukštais ant skardos, galima šakute dar suvarpyti, kad būtų nelygus paviršius ir kepame 180 C apie 15-20 min, kol gražiai paruduoja. Ataušusius meduoliukus galima nuglazūruoti ir apibarstyti ruoželiais supjaustytais pakepintais riešutais.

Kepimo temperatūra: 180 C-190 C.
Kepimo laikas: 15-20 min. (meduoliai) arba ~1 val. (meduolis)



Beje, kaip rašo knygoje, kai naudojamas kietas medus, pridedama kefyro, kad tešla nebūtų per kieta.
Dėl kepimo temperatūros ir laiko žiūrėkite pagal savo orkaitę. Aš kepiau 180 C., bet man gana greitai apkepė viršus, tai paskutines minutes jau kepiau tik su apatiniu kaitinimu. Bet valandą kepti tikrai reikėjo, kitaip būtų buvęs dar žalias vidus. Žodžiu, kartais pažaidžiu su skirtingomis orkaitės funkcijomis, beieškodama optimalios. Taigi kartais paprasčiau ir ramiau kepinys iškepa tiesiog paprastoje orkaitėje su elementariomis funkcijomis :).

Skanaus!


Šaltinis: E. Binkauskienė KEPINIAI, 1977 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...