2015 m. birželio 3 d., trečiadienis

Trapus rabarbarų pyragas


Vienas pirmųjų augalų, pasirodančių lietuviškuose soduose yra rabarbarai. Šį daugiametį žolinį augalą baisiai lengva auginti, o tiksliau jis auga pats. Tad kodėl kiekvienais metais tuo nepasinaudojus ir nepagaminus kažko skanaus? Tad šį kartą gaivia rūgštele dvelkiantis rabarbarų pyragas su trapios tešlos ir pudingo sluoksniu. Pyrago negalėčiau pavadinti greitu vien dėl to, kad tas rabarbarų lupimas šiek tiek užtrunka, bet skonis bus įsimintinas :).

Tešlai reikės (30 cm negiliai kepimo formai banguotais kraštais):
200 g miltų
1 kiaušinio
120 g šalto sviesto
60 g cukraus
žiupsnelis druskos

Įdarui reikės:
1 vanilinio pudingo miltelių
450 ml pieno
40 g cukraus
700-800 g rabarbarų (priklausomai nuo dydžio ~10-15 stiebų)
10-20 g krakmolo
cukraus pagal skonį

1. Miltus persijokime, suberkime krūvelę ant stalo, jos viduryje padarykime nedidelę duobutę. Į duobutę įmuškime kiaušinį.
2. Suberkime cukrų ir druską, sudėkime gabaliukais sukapotą sviestą. Viską sumaišykime kapodami. Aš šioje vietoje patingėjau ir miltus bei kitus minėtus ingredientus sudėjau į didelį dubenį ir viską išmaišiau, išmaigiau tiesiog rankomis.
3. Rankomis užminkykime tešlą. Iš jos suformuokime kamuolį, suvyniokime į maistinę plėvelę ir 30 min palaikykime šaldytuve.
4. Orkaitę įkaitinkime iki 200 C. Kepimo formą ištepkime sviestu ir pabarstykime trupiniais.
5. Ant miltais apibarstyto pagrindo iškočiokime kepimo formos dydžio tešlos lakštą.
6. Tešlą sudėkime į formą ir subadykime šakute. Kepkime apie 15 min. Iškepusį pagrindą atvėsinkime ant grotelių.

7. Vanilinį pudingą paruoškime kaip nurodyta. 450 ml pieno su cukrumi užvirinkime. Suberkime pudingą ir maišydami pavirinkime.
8. Pudingą ataušinkime vis pamaišydami. Supilkime ant trapios tešlos pagrindo, išlyginkime paviršių ir palikime sustingti.

9. Rabarbarus nulupkime, supjaustykime gabaliukais, sudėkime į puodą ir maišydami užvirinkime. Virkime tol, kol pasidarys rabarbarų tyrė (galima iš karto pabarstyti dalį cukraus, kad greičiau sunktųsi skystis).

10. Krakmolą sumaišykime su karštu vandeniu. Nukelkime rabarbarų tyrę, supilkime krakmolą ir sumaišykime.
11. Rabarbarų tyrę dar kartą užvirinkime, nukelkime nuo viryklės ir įdėkime cukraus pagal skonį (sumažinti rūgštumą gali prireikti ir apie stiklinės cukraus, berkite ir ragaukite, kaip bebūtų pyrage turi išlikti liežuviui neįkyri rūgštelė).

12. Rabarbarų tyrę ataušinkime vis pamaišydami. Ataušus sudėkime ant pudingo sluoksnio.

Beje, originaliame recepte rabarbarų kiekis buvo didesnis - 1 kg, tiek aš ir buvau pasiruošus, bet pasirodė per daug, tad likęs maždaug ketvirtadalis rabarbarų tyrės vėliau pateko į kokteilį :)

Skanaus!



Šaltinis: receptų knyga Kepimo džiaugsmai, 2012

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...