2015 m. birželio 26 d., penktadienis

Vištienos sultinys IR sriuba


Gulėjo mūsų šaldiklyje višta ir prašėsi greičiau suvalgoma. Paskutinį kartą kepėme visą vištą, buvo baisiai skanu, bet mūsų didelė trijų asmenų šeimyna, iš kurių kol kas praktiškai dar tik du tikri valgytojai, ją dorojome gal keturias dienas. Kad tai nepasikartotų, laukiant, kol ir mažasis mums padės ją suvalgyti, kol kas nusprendžiau vištą supjaustyti į atskiras dalis ir gaminti patiekalus iš atskirų dalių per kelis kartus. Ketvirčius ir šlauneles šįkart kepiau greituoju variantu - paprieskoniavau, sudėjau į kepimo formą, užpyliau baltu vynu ir kepiau orkaitėje - su basmati ryžiais buvo skanutėlis patiekalas. Krūtinėlė visada gerai sueis ją supjausčius maždaug kąsnio dydžio arba pailgais gabaliukais, paprieskoniavus (pipirai, druska, karis), užpylus sojos padažiuko, galima dar aliejum pašlakstyti, ir net nemarinavus ji skaniausiai iškeps keptuvėje. Prieš kepimą dar ant jų papilu vieną kitą šaukštą miltų ir išmaišau. Valgėme šalia salotų su česnakiniu padažu. Ryt planuoju gaminti kitą dalį krūtinėlės, šįkart kažką dar arčiau kinietiško varianto.
Taigi o supjausčius vištieną gabaliukais turime likusį nugaros kaulą su mėsos likučiais. Išmesti jo nevalia, nes iš jo galime gauti puikų naminį vištienos sultinį. Panaršiau internete, kaip gi galima išvirti skanų sultinį, ir tam, ką iš sukauptos informacijos gavau, dedu pliusą - sriubytė gavosi puiki, o sūnelis joje virtus makaronus valgė taip skaniai ir tiek daug, kaip nieko kito iki tol :).

Beje, aš sultinį visada verdu savo didžiausiame, kurį turiu - 4 litrų puode. Kai sultinys išverda ir jau išimti visi jame gulėję priedai, jam ataušus susipilu į litrinius stiklainius ir dedu į šaldytuvą. Iš vieno litrinio pagaminu vieną sriubą - sočiai keturiems asmenims. Tiesa, tą litrą dar atskiedžiu bent pusę litro karšto vandens, tai sriubos gaunasi 1,5 litro, aišku kai sudedu visus priedus, jos išeiga būna beveik 2,5 litro. Labai patogu, kai sultinio turiu šaldytuve - bet kokia sriuba greit išverda, o visokie sultinio kubeliai seniai pamiršti. Sultinį verdu iš bet kokių kaulų, kurie lieka po "išmėsinėjimo". Sultiniui gaminti galima įmesti ir tiesiog kokią šlaunelę ar blauzdelę - tada sultiniui beverdant, kai mėsytė išvirs ir lengvai atsiskirs nuo kaulų, ją atidėkime, kad vėliau paskanintumėm sriubą -  o sultinys tegu toliau verda su kaulu.

~4 l sriubos reikės:
vištienos kaulų
1 svogūno, perpjauto pusiau
1 saliero stiebo, perpjautas į 3-4 dalis
1 vidutinio dydžio morkos, supjaustytos griežinėliais per pusę
2-3 česnakų (nebūtinai)
keli lapeliai lauro lapų
šakelės čiobrelių
druskos, pipirų
kelios saujos žirnelių, šaldytų žalių
vermišelio makaronų

Dedame į didelį puodą vištienos kaulus, metame perpjautą svogūną, supjaustytą saliero stiebą ir morką. Svogūnas ir salieras naudojami kaip aromatiniai prieskoniai sultiniui, o morką pjaustome smulkiau, nes ji liks mūsų sriuboje kaip sudėtinė dalis. Įberiame druskos, pipirų. Viską užpilame sklidinai vandeniu ir užverdame. Kai sultinys užverda, būtina iškart sumažinti ugnį iki pačios minimaliausios - kitaip negausime skaidraus sultinio. Sultinį verdame apie 2 val. Tada išimame iš sultinio vištienos kaulus, svogūną, salierą. Jei norime tik sultinio, kuris liktų skaidrus, jis jau paruoštas! Sriubytę toliau ruošiame taip. Nuo vištienos kaulų nuimame išvirusią mėsą, supjaustome smulkesniais gabaliukais ir sudedame atgal į sultinį.


Beriame žirnelius. Sudedame makaronus ir viską paverdame dar apie 10 min.

Skanaus!


Daugiausia rėmiausi Liutauro virtuve.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...