2015 m. liepos 12 d., sekmadienis

Odė smoothie'iams arba Tegyvuoja tirštieji kokteiliai!


Ir atrodo keista, kodėl žmonės anksčiau nieko nežinojo ir negamino tokių sveikųjų (būtina pridurti, kad čia netinka posakis kas sveika, tas neskanu) kokteilių? Bent jau aš vaikystėje niekada nebuvau su jais susidūrusi. Gal dėl to, kad dar palyginus ne taip seniai mūsų virtuvėse šalia įvairiausių rakandų atsirado ir toks daiktas kaip elektrinis trintuvas arba blenderis? Su kuriuo sutrinus tam tikrus produktus galime gauti visiškai neatpažįstamą nenuspėjamo skonio patiekalą. Žinoma, anksčiau turėjome mėsmales, rankinius trintuvus, bet elektrinis trintuvas mums davė galimybę trintu maistu skanauti po kelių gamybos minučių. Šių tirštųjų kokteilių didelis pliusas visų pirma dėl to, kad su jais mes galime pasiimti vitaminus iš įvairiausių žolių, apie kurių valgymą net nepagalvotume, jei neužslėptume jų ne visada malonaus ar įprasto skonio būtent tokiuose kokteiliuose. Kiaulpienių lapai, garšvos, dilgėlės ar kitokios žolės atsiskleis visiškai kita gama bananiniame kokteilyje! Taip mes galime susirinkti visus įmanomus vitaminus, mikroelementus, gamtos energiją ir kitas naudingas medžiagas, esančias žaliose gėrybėse. Ir suvartoti jas ne kaip kitaip, o tik skaniai! Čia pat norėčiau pagarbą atiduoti ir gerbiamam bananui. Jis bet kokiam kokteiliui suteiks natūralaus saldumo, tirštumo ir sakyčiau tikru universalu būdamas niekur nepamaišys skoniui.
Norėdama pilnavertiškiau išnaudoti minėtų kokteilių galimybes, surinkau informaciją iš įvairių šaltinių apie smoothie'us - kaip, kodėl ir su kuo, ir dalinuosi ja su jumis. Labai tikiuosi, kad ši informacija taip pat ir motyvuos namuose vaišintis žaliais kokteiliais tik dažniau!

Kodėl žalieji augalai tokie ypatingi?
Visų pirma jie, ypač tamsiai žali, yra pilni chlorofilo. Valgant tokias daržoves mūsų organizmas virškina cheminę medžiagą, labai panašią į hemoglobiną. Taigi chlorofilas padeda atkurti raudonąsias kraujo ląsteles. Tai suteikia mums energijos ir stiprina imuninę sistemą. Taip pat chlorofilas padeda organizmui valytis nuo toksinų, kovoti su infekcijoms, gyti žaizdoms, gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą.
Be chlorofilo žaliosios daržovės taip pat yra pilnos vitaminų, mineralų, baltymų ir ląstelienos. Vitaminai A, C, K, folio rūgštis, magnis, kalcis...


Didžiausi pliusai tirštiesiems kokteiliams, NES:

1) Į juos galime sudėti visas skanias ir ne tokias skanias pilnas vitaminų gėrybes iš gamtos, o galutinį rezultatą paversti maloniu akiai ir skaniu mūsų gomuriui.
2) Baisiai greitai pagaminamas ir dar baisiau maistingas patiekalas.
3) Tai taip pat puikus maistas mažiesiems, net ir kūdikiams dėl jų konsistencijos, o ir skaniai užslėptų vitaminų šaltinis - kada gi vaikas atsisakys bananinio kokteilio? :)
4) Tokių kokteilių skonių gali būti pačių įvairiausių, tad praktiškai neįmanoma, kad jie galėtų kada nors atsibosti.

Tradiciškai tirštųjų kokteilių glotnučių sudėtis galėtų būti maždaug tokia:

1. Žaliosios lapinės daržovės-žolės (kelios saujos, į kokteilį dėkime 1-2 rūšių): špinatai, garbanotieji kopūstai (kale), burokėlių lapai, kiaulpienių lapai (valo organizmą, vitaminai A, C, E, K, kalcis, geležis), morkų lapai, romaninės salotos, gražgarstės, rūgštynės, brokolis, rėžiukas, sėjamosios salotos, petražolės, kinietiški kopūstai (bok choy).

Stipresnio skonio daržoves, kaip kad petražoles ar kiaulpienių lapus, patartina maišyti vienodom dalim su neutralesnio skonio daržovėmis - špinatais ar kale salotom - jos padės sumažinti kartumo jausmą.


2. Vaisiai (švieži ar šaldyti) / daržovės (į kokteilį dėkime 2-3 rūšių): bananai (labai tinka naudoti ir šaldytus - į šaldiklį dedame jau nuluptus ir supjaustytus), mango, kriaušės, persikai, obuoliai, papajos, avokadas - geriausiai sutirština kokteilį. Taip pat tinka braškės, vyšnios, kiviai, vynuogės (gali būti su kauliukais), mėlynės, avietės, melionas, ananasas, granato sėklos (kokteilį reikės trinti kiek ilgiau), morka, saliero stiebas, moliūgo tyrė.
Arbūzą, apelsiną, vynuoges geriau naudoti kaip skysčio elementą, kitaip kokteilis gali būti per skystas.

3. Skystis (pilti tik iki kol apsems visus kitus ingredientus, ~1-2 stiklinės): vanduo (arba ledo kubeliai - dedame pačius paskutinius), kefyras, geriamasis jogurtas, pienas, augalinės kilmės pienas (migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų), vaisių sultys, atvėsinta žalioji arbata.

Visuomet iš pradžių pilkime mažiau skysčio - jį lengviau papildyti nei po to, jei padauginsite, nupilti.

4. Baltymai ir papildomi vitaminai (superfood boost): 1/2 puodelio graikiško jogurto, 1/2 puodelio varškės, 1-2 v.š. riešutų sviesto, 1 v.š. chia (prieš dedant į kokteilį 2-3 min. palaikykime vandenyje, kad išbrinktų), sezamo, kanapių ar lino sėklų, 2 v.š. avokado, 1-2 v.š. riešutų sviesto, 1 v.š. bičių duonelės, ~1/2 stiklinės avižinių dribsnių, goji uogų (baltymai, beta karotinas), daigintinių (saulėgrąžų, grūdų), želmenų, keli šaukštai smulkintų riešutų.

5. Aromatas: 1-2 a.š. cinamono, 1-2 a.š. vanilės ar kitokio ekstrakto, 1 a.š. imbiero šaknies, 1 v.š. kakavos miltelių, žiupsnelis muskato, kardamono, gvazdikėlių, šviežios mėtos ar baziliko, žiupsnelis kajano pipirų (ypač tinka prie kakavos).

6. Natūralus saldinimas: kelios datulės ar figos, agavos/klevų sirupo, 1 a.š. stevijos, medaus. Saldžiausi vaisiai: bananai, kriaušių, obuolių, vynuogių, granatų sultys.


Visus pasirinktus ingredientus sudedame į trintuvą-blenderį (jei šis nėra itin galingas, patartina lapines daržoves prieš tai susmulkinti ar bent paplėšyti) ir sutriname iki kol masė taps vientisa. Skanaujame ir sotinamės!

2 komentarai:

  1. O kiek kainuoja galingi blenderiai? Nes kažkaip nesinori papildomai gaišti laiką ir dar papildomai lapines daržoves smulkinti... Gal ką rekomenduoti galit?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinokit aš irgi iki šiol turėjau tik įprasto galingumo Philips, Braun blenderius. Labai stipraus nesinorėtų, nes tada žūtų ir daugiau vitaminų. Dar suku mintį apie lėtaeigę sulčiaspaudę, man rodos, ten turėtų gerai tas žoles "susukti" :) Aišku, čia jau irgi investicija. O šiaip jei labai erzina žolių likučiai kokteilyje, naudokite minkštesnes žoles - špinatai, rūgštynės puikiai susitrina, palieka kokteiliui tik spalvą :).

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...