2015 m. liepos 27 d., pirmadienis

Blynai su mėlynėmis


Šią vasarą, rodos, kaip niekad vertinu visas lietuviško derliaus teikiamas gėrybes, norisi kiek įmanoma daugiau prisikaupti į savo kūną įvairiausių vitaminų iš šviežių vaisių ir uogų. Kad prikauptų išteklių užtektų iki pat žiemos. O tada į trasą jau eis šaldytos uogos. Šią vasarą taip pat daugiausiai šaldomės necukruotas uogas, nes po praeitos žiemos supratau, kad jas galima daug universaliau panaudoti - visų pirma tokias uogas gali valgyti ir mūsų mažasis, antra, tokios uogos tinka į sveikuosius kokteilius, kurie su cukrumi visiškai nedraugauja. Šį sezoną radau ir patogesnį būdą uogoms šaldyti - plastikinius užspaudžiamus maišelius. Jie šaldiklyje užima mažiau vietos nei plastikiniai indeliai, o ir, sakyčiau, su jais lengviau užšaldyti nesulipusias uogas. 
Tik pasitaikius progai, kol sezonas, perku litrą ar porą mėlynių - valgome jas vienas, kartais su pienu ir cukrumi, o praėjus porai dienų, jei jų dar lieka, dedu į kokį pyragą ar, kaip šį kartą - į blynus. Manau, mėlynių sezono metu (o galima ir žiemą, naudojant šaldytas) būtina jų išsikepti bent kartą į mėnesį. Pabandykit!

8-9 nemažiems blynams reikės:
3 didelių kiaušinių, atskirtų
1 puodelis (~240 ml) riebios grietinėlės (arba jogurto be priedų)
3 v.š. pieno
3 v.š. rudojo cukraus
0,5 a.š. druskos
1,5 a.š. vanilės ekstrakto
2 a.š. kepimo miltelių
100 g miltų
1-1,5 puodelio mėlynių

Gaminame.
Dideliame dubenyje išplakame kiaušinio trynius, grietinėlę, pieną, cukrų, druską, vanilės ekstraktą ir kepimo miltelius.
Kitame dubenyje beriame miltus ir mėlynes - dubenį pakratome, kol mėlynės apsimiltuos. Miltus su mėlynėmis beriame į skystąją masę. Išmaišome, bet nepermaišome. Tešla bus gana tiršta.
Atskirame dubenyje kiaušinio baltymus išplakame iki balto purumo. Atsargiai įmaišome į tešlą.

Įkaitiname keptuvę. Dedame maždaug 1/3 puodelio tešlos į keptuvę (tiek blynų, kiek telpa, tik ne per arti vienas kito). Kepame, kol kraštai pradės ruduoti, apverčiame ir pakepame dar 1-2 min.


Amerikiečiai mėgsta blynus valgyti su klevų sirupu, o mes dažniausiai juos valgome lietuviškai - su kokia nors uogiene arba šaldytom pasaldintom uogom - nes paprastai jų prikaupę turime nemažai, o blynai - puikus būdas jas suvartoti :).

Skanaus!



Receptas iš čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...