2015 m. rugpjūčio 10 d., pirmadienis

Kava vasarai arba Šalti kavos gėrimai


Kavos sunku ir vasarą atsisakyti, tam, kad ji mūsų karštomis dienomis per daug bereikalingai nešildytų, o gaivintų, rinkimės karštos kavos alternatyvą - šaltą kavos gėrimą. Puikiai tonizuos kūną.

Dviem stiklinėm kavos:
apie 300-400 ml atvėsintos kavos be tirščių
du geri kaušeliai vanilinių ledų arba 1/2-1 puodelio pieno
vienas šaukštas kondensuoto pieno
dvi saujos ledukų

Kavą su tirščiais pasiruošti labai patogu kavinuke arba kitaip french press'e. 

Kavai pasiruošti išskirkime tris variantus:
1) iš vakaro užpilame kavą šaltu vandeniu ir paliekame šaldytuve. Kitą dieną nusikošiame ir gaminame šaltą kavą. Taip ji įgaus daugiau skonio. Sakoma, kad šaltai užpilta kava turi ir mažiau rūgštingumo, kartumo. Šaltos kavos koncentratui gauti reikėtų 1/3 puodelio kavos ir 1 ir 1/2 puodelio šalto vandens.
2) kavą tą pačią dieną užpilame karštu vandeniu, po kiek laiko nukošiame ir kai pravėsta iki kambario temperatūros, dedame į šaldytuvą, kad dar labiau atvėstų, o jei norime kavos greičiau - užteks kiek pravėsusios kavos su daugiau ledukų.
O dar vienas, trečias, greitas kavos ruošimo variantas pateiktas įrašo pabaigoje.

Beje, šaltai kavai reikia plikyti stipresnę kavą nei įprastai, nes ją vėliau atskiedžia ledukai - juk nenorim gerti birzgaliuko :).

Labai šaunu iš anksto pasiruošti ir kavos ledukų - į formeles supilstome stiprią nukoštą pravėsusią kavą ir dedame į šaldiklį bent kelioms valandoms (geriausia jų pasiruošti iš vakaro). Kitą dieną skanausime dar stipriau išreikštą kavos skonį :).


Taigi nukoštą kavą, ledus ir kondensuotą pieną suplakime kokteilinėje. Vietoj ledų galima naudoti ir tiesiog pieną.
Į stiklines padalinkime ledukus ir užpilkime plaktu kavos gėrimu. Skanu ir gaivu :)

Trečias, bet ne prasčiausias, o ir greitas šaltos kavos - frappee ruošimos variantas:
1-2 a.š. mėgstamos tirpios kavos su tiek pat cukraus sumaišome su 2-3 v.š. šalto vandens (tik tiek, kad apsemtų kavą su cukrumi). Viską suplakame uždarame inde ar, jei turime, kokteilių plakiklyje (shaker) tol, kol ištirps cukrus ir susidarys putų. Į stiklines dedame ledukus, padaliname suplaktą kavą ir užpilame šaltu pienu arba vandeniu, kaip kam labiau norisi. Man daug skaniau su pienu. Tinka ir mėgstamas augalinis pienas.


Skanios atgaivos!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...