2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Apverstas kriaušių pyragas & Kitokios pyrago variacijos


Amerikiečių tradicinis upside-down pyragas yra su konservuotais ananasais. Tačiau tokio tipo pyragą galima pagaminti su įvairiausiais vaisiais, priklausomai nuo sezono ar to, ką turime namuose. Tešla tikrai puiki, o pyrago viršus su pasirinktais vaisiais tik praturtins šį kepinį. Tokio pyrago viršui puikiai tiks nektarinai, persikai, abrikosai, mango, vyšnios ar kitos uogos, obuoliai, kriaušės, braškės ar bet kokios minėtų vaisių kombinacijos. Slyvos tiks, jei jos nebus per daug sunokusios ir pernelyg sultingos. Beje, tinka ir šaldyti vaisiai. Juos išdėlioti ant pyrago dugno reikėtų, kol jie dar sušalę. Kaskart galime išgauti vis kitokios skonio pyragą, naudodami tą patį tešlos receptą, bet pakeisdami vaisius. Ir kiekvieną puikus pyrago skonis garantuotas, nes: skani ir puri tešla + karamelizuoti vaisiai. Prie tokio pyrago ir jokio pagardo nebereikia. Beje, čia pateikiu ir kelias tešlos variacijas, visos išbandytos ir visos skanios, tiesiog galime ją pasiderinti prie situacijos, kokių ingredientų turime ar neturime šiuo metu virtuvėje.

Taigi šį kartą naudoju kriaušes ir patvirtinu - jos tikrai puikiai tinka tokio tipo pyragui.

Pyrago kepimo forma apvali, ~24 cm skersmens. Jei norite kiek didesnio pyrago, darykite pagal žemiau pateiktos pirmos tešlos pyrago su slyvomis receptą.

Pyrago viršutiniam sluoksniui reikės:
2-3 kriaušių, nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis
~50 g (1/4 puodelio) sviesto
~60 g (1/3 puodelio) rudojo cukraus

Pyrago tešlai reikės:
85 g sviesto, kamb. temperatūros
100 g (1/2 puodelio) cukraus
2 kiaušinių
1 a.š. vanilės ekstrakto
170 g (1 ir 1/3 puodelio) miltų 
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
saujos migdolo riešutų, susmulkintų
80 ml (1/3 puodelio) pieno

Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
Pasiruošiame karamelinį vaisių sluoksnį. Išlydome sviestą ir paskleidžiame į kepimo popieriumi padengtą kepimo formą (turi būti su užlenktais kraštais, kad skystis kepant neišbėgtų per formos kraštus, jei naudojame atsegamą formą). Tolygiai užbarstome cukrų (galima jį ištirpinti belydant sviestą ir šia mase padengti kepimo formą). Kriaušes nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Dėliojame jas į kepimo formą ant sviesto masės, gali ir šiek tiek persidengti - bus tik skaniau ir skalsiau.
Ruošiame tešlą. Minkštą sviestą su cukrumi išsukame iki baltumo. Po vieną įmušame kiaušinius, įlašiname vanilės ekstrakto. Gerai išplakame. Tada išsijojame miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, sudedame riešutus ir pieną. Viską maišome tik iki kol gerai išsimaišo, ne per intensyviai. Tešla gausis gana tiršta. Ją pilame ant kriaušių, išlyginame paviršių ir jau galime šauti į orkaitę - kepsime apie 50 min.
Iškepusį pyragą paliekame atvėsti 20 min ir tada apverčiam į serviravimo lėkštę. Verskite atsargiai, nes kažkiek karamelinio skysčio tikrai nulašės ne ten, kur reikia :). Bet viskas gerai. Galima dar pabarstyti migdolo plokščių.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 45-55 min.



Kai ateina sezonas slyvų, norisi jas pilnai išnaudoti, taigi ir išsikepti kokį tai pyragą su jomis. Nusprendžiau pabandyti aukštyn kojom pyragą ir su slyvomis. Šiaip slyvos šio tipo pyragui yra gana įnoringos ir ne visada tinkamos, tad, kaip minėjau, svarbu, kad jos būtų tvirtesnės, ne per daug minkštos, geriau tiks kiek žalesnės. Nes visgi iškeptą pyragą reikės apversti, o jeigu slyvos bus išleidusios nemažai sulčių, tai nebus lengva padaryti. Bet.. įmanoma :). Kaip bebūtų, slyvų rūgštelė pyragui labai tiko. Išbandžiau dvi skirtingas tešlas - pagal pirmąją tešlą pyragas gaunasi skalsesnis, sodresnis, antrasis - puresnis, lengvesnis. Kada kokio labiau norisi.


Pirmai tešlai reikės (ši tešla beveik identiška pyrago su kriaušėmis tešlai, tik kiek kitos ir didesnės proporcijos):
115 g sviesto, kamb. temperatūros
135 g (2/3 puodelio) cukraus
didelių kiaušinių, kamb. temperatūros
1 a.š vanilės ekstrakto
190 g (1 ir 1/2 puodelio) miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
190 ml (3/4 puodelio) pieno

Sviestą ir cukrų išplakame iki baltumo. Po vieną įmušame kiaušinius, pilame vanilės ekstrakto. Kitame dubenyje miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Per kelis kartus miltus pakaitomis su pienu supilame į sviesto mišinį. Maišome tik iki kol viskas gerai įsimaišo, ne per ilgai.

Antrai tešlai reikės:
85 g sviesto, kamb.temperatūros
1/2 stiklinės cukraus
2 didelių kiaušinių, kamb. temperatūros
1/3 stiklinės grietinėlės arba jogurto
pusės citrinos sulčių
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės+2 v.š. miltų (140 g) miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Sviestą ir cukrų išplakame iki baltumo. Po vieną įmušame kiaušinius, pilame grietinėlę (arba jogurtą), citrinos sultis ir vanilės ekstraktą. Kitame dubenyje miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Maišome tik iki kol viskas gerai įsimaišo, ne per ilgai.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 35-45 min.

Skanaus! Dar kartą: nebijokite, jei dalis sirupėlio verčiant pyragą išbėgs - vaisiai jau bus spėję įsigerti to karamelinio saldumo.


Idėjų sėmiausi čiačiačia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...