2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Pyragas tarta su jogurtu ir kriaušėmis


Šį kartą pyragas su trapia tešla (arba tarta), skanintas kriaušėmis ir jogurtiniu kremu. Labai patiko jogurtinis kremas, o ir kriaušės čia labai tiko, tad būtinai receptą seivinu

Beje, pyragą gaminau 28 cm keramikinėje apvalioje kepimo formoje. Tešlos tokiai formai buvo tiesiogine žodžio prasme per kraštus ir pyrago tiek pat. Tad norint jo mažiau, galima drąsiai gaminti maždaug 20 cm skersmens formoje iš pusės normos - visus ingredientus padalinus per pusę.

Pyrago tešlai reikės:
370 g (3 stiklinių) miltų
200 g sviesto, šalto
60-70 g (1/3 stiklinės) cukraus
2 kiaušinių trynių
4 v.š. pieno
žiupsnelio druskos

Pyrago viršui reikės:
3-4 didesnių kriaušių
180 g jogurto, natūralaus
2 kiaušinių
3 v.š. miltų
80-100 g cukraus pudros
1 a.š. vanilės ekstrakto
1-2 v.š. tamsaus rudojo cukraus (nebūtina)

50 g juodojo šokolado, lydyto

Tešlai išsijojame į didelį dubenį miltus, sudedame sviestą gabaliukais ir kapojame peiliu. Aš darau paprasčiau - šaltą sviestą įtarkuoju ir rankomis apie 5 min maigau viską, kol nebelieka sausų miltų. Sudedame kiaušinių trynius, cukrų, druską, pilame pieną ir gerai išmaišome, išminkome. Iš tešlos padarome skritulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą 30 min.

Tuo metu pasigaminame jogurtinį kremą: į dubenį pilame jogurtą, įmušame kiaušinius, beriame miltus, cukraus pudrą, cukrų, įpilame vanilės ekstrakto ir viską gerai išmaišome.

Kriaušes nulupame, supjaustome ketvirčiais, išimame sėklalizdžius ir supjaustome skiltelėmis. Atidedame.

Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
Išimame tešlą iš šaldytuvo ir iškočiojame į kepimo formą taip, kad pasidengtų ir kraštai. Šauname į orkaitę 20 min. Tada pagrindą išimame, ant jo sudėliojame kriaušių skilteles, įstrižai, kad daugiau tilptų. Pilame jogurtinį kremą ir kepame toliau dar maždaug 35 min.
Prieš patiekiant pyragą palaistome tirpintu šokoladu.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 30 min šaldyti + 20 min pagrindui kepti + 35 min visam pyragui kepti


Sunkiausia būna pyragą išimti iš skardos, kai gaminame kepimo formoje ne su atsegamais kraštais. Vienas iš būdų yra paimti kepimo formos dydžio lygią lėkštę, uždėti aukštyn kojom virš skardos ir apversti, o tada jau iš tos lėkštės į kitą lėkštę pyragą gražinti į normalią būseną :). Aš, pavyzdžiui, neturėjau tokios didelės lėkštės, tai pabandžiau išnaudoti kepimo popierių - jį priglaudžiau prie pyrago viršaus, atsargiai verčiau kepimo formą, kol pyragas atsidūrė mano delne, tada greitai jį su kepimo popieriumi padėjau ant stalo. Tada beliko jį atversti atgal :)). Tada jau ant viršaus padedame aukštyn kojom indą, kuriame pyragą patieksime ir atverčiame pagaliau į tinkamą padėtį. Uf, žodžiu, bandom kažkokiais būdais nesulaužyt pyrago. Arba tiesiog kepam pyragą formoje su atsegamais kraštais, jei turim tokio dydžio.

Skanaus!


Idėja iš gaspadine.lt receptų aruodo

1 komentaras:

  1. Labai skanus pyragas! Toks paprastai nepaprastas! Tikrai itrauktas i faworite sarasa! Aciu!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...