2015 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Blyneliai be kiaušinių

Blyneliai su linų sėklomis ir obuoliene
Kartais tam tikros aplinkybės gyvenime priverčia atsisakyti tam tikrų produktų. Ir nors iš pradžių tai gali pasirodyti nelengva, bet tokie atvejai dažniausiai tik atveria duris naujiems produktams ar patiekalams. Kurių kitu atveju greičiausiai net nebūtume išbandę. Šį kartą su mažuoju ieškojome kiaušinių pakaitalų blynuose. Ta proga suradau informacijos, kad yra ne vienas ir ne du puikūs pakaitalai kiaušiniui ir jo savybei sulipinti. Turbūt populiariausias kiaušinio pakaitalas būtų maltos linų sėklos arba čija sėklos - 1 šaukštą sėklų reikia užpilti 3 šaukštais vandens ir palaukti kelias minutes, kol jos išbrinks. Būtent su abejomis sėklomis šįkart ir išbandžiau blynelių receptus (žr. žemiau). Dar be kita ko, nors pati dar nespėjau pratestuoti, bet radau informaciją, kad kiaušinių pakaitalais gali būti ir jogurtas (1 kiaušiniui - 3 v.š. jogurto), obuolienė ar kitų vaisių piurė (1 kiaušiniui - 1/3-1/4 stiklinės piurė), taip pat populiarus ir bananas - jei tik tinka recepte, nes jis turi išreikštą skonį (1 kiaušiniui - 1/2 banano). Atsargiau su kiaušinių pakaitalais reiktų tuose receptuose, kur reikia daugiau nei 2 kiaušinių.

Beje, pasirodo, pasaulyje yra ne taip ir mažai žmonių, alergiškų kiaušiniams. Tad ir patiekalai be kiaušinių yra populiaresni nei galėjo pasirodyti.

Ką galiu pasakyti apie blynus be kiaušinių, tai kad kiaušinių pakaitalai blynams paprastai suteikia turtingesnį skonį. Ir kiek kitokį nei įprastų blynų. Vertą išbandyti.

BLYNELIAI SU LINŲ SĖKLOMIS IR OBUOLIENE

~2porcijoms blynų reikės:
1 v.š. maltų linų sėklų
3 v.š. vandens
1/4 stiklinės obuolienės
1 stiklinės pieno
šlakelio vanilės ekstrakto
2 v.š. cukraus
1 stiklinės miltų
2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1-2 a.š. cinamono

Į dubenį suberiame maltas linų sėklas, jas užpilame vandeniu ir palaukiame apie porą minučių, kol išbrinks. Tada dedame obuolienę, pilame pieną, vanilės ekstraktą, suberiame cukrų. Išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir cinamonu ir suberiame į blynų tešlą. Išmaišome ir kepame įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai paruduoja.

Blyneliai su linų sėklomis ir obuoliene
Dar man šis receptas patinka, nes į receptūrą įeina obuolienė, o aš tada turiu progą panaudoti užsistovėjusią ar senesnę obuolienę blynų skoniui praturtinti.

BLYNELIAI SU ČIJA SĖKLOMIS

Blyneliai su čija sėklomis
~2 porcijoms reikės:
1 ir 1/3 stiklinės vandens
2 v.š. maltų čija sėklų
1/4 stiklinės medaus, lydyto
3 v.š. kokosų aliejaus, lydyto
1 a.š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių miltų
žiupsnelio druskos
1 a.š. kepimo miltelių

Dubenėlyje suberiame maltas čija sėklas ir užpilame vandeniu. Paliekame 2-3 minutėms, kol sėklos pabrinks. Taip gausime puikį kiaušinio pakaitalą.
Kitame dubenyje, kur maišysime blynų tešlą, sudedame išlydytą medų ir kokosų sviestą, įpilame vanilės ekstrakto. Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais ir suberiame į tešlą. Pamaišome, kol tešla tampa glotni. Kepame įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.

Beje, su čija sėklomis tešla gavosi tokia klampi ir sunkokai valdoma, bet įveikti galima :). Jeigu tešla atrodys pernelyg tiršta, įpilkime dar šiek tiek vandens.

Šaltiniai: http://www.momables.com/gluten-dairy-free-vegan-pancakes/
http://www.bloglovin.com/blogs/lexies-kitchen-2031088?post=2027021659&blog=2031088&frame_type=a&viewer=true

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...