2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Maltos mėsos kukuliai: nuo...iki


Turbūt vienas didžiausių pliusų šio patiekalo yra tai, kad jie yra lengvai pagaminami, o jeigu turite namuose vaikų, tai ir dažniausiai vaikų mėgstamas mėsos pateikimas - kukulių pavidalu. Mano pipiras taip pat mėsą kol kas labiausiai mėgsta maltame pavidale, tad kukulius tenka gaminti gana dažnai. Kad kaskart jie nebūtų vienodi, o ir būtų įvairesnis jų maistingumas, norėjosi atrasti kuo daugiau jų variacijų. Kita vertus, ir kad būtų skanu ne tik vaikui, bet ir suaugusiems.
Visų pirma norėčiau pradėti nuo bazinio mėsos kukulių recepto, o vėliau pereiti prie įvairesnių improvizacijų. Mėsos kukulių pagrindas - malta mėsa, tinka įvairi: kiaulienos, jautienos, vištienos, kalakutienos, veršienos, avienos ar jų deriniai. Tiesiog reiktų turėti omenyje, kad kuo riebesnę mėsą naudosime, tuo kukuliai bus minkštesni. Kitas svarbus ingredientas būtent suteikiantis kukuliams papildomo minkštumo ir drėgnumo yra piene išmirkytas batonas (iki kol šis ištyžta). Jei į maltą mėsą dėsime manus arba virtas kruopas, tuomet džiuvėsėlių/batono dėti nebereikės.
Kukuliai gali išeiti kieti jei ruošiamą maltą mėsą myluosime per ilgai - maišyti, minkyti tik tiek, kol visi ingredientai tolygiai įsimaišo.
Apdoroti kukulius galima visais įmanomais būdais: iškepti keptuvėje, orkaitėje, troškinti padaže arba tiesiog išvirti ar išgarinti.

Bazinis kukulių receptas:
500 g maltos mėsos
1/2 stiklinės pieno (arba vanduo+jogurtas / vanduo+pasukos)
1/2 stiklinės džiuvėsėlių ar batono/baltos/juodos duonos ar krekerių
1 kiaušinio
žiupsnelio druskos, pipirų
1/4-1/2 stiklinės Parmezano sūrio, tarkuoto (nebūtina)
sauja petražolių, smulkiai sukapotų
1 svogūno, smulkiai supjaustyto ar sutarkuoto
1 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos

Visų pirma atskirame dubenėlyje pieną užpilame ant džiuvėsėlių/ sulaužyto batono ir atidedame - kol šie prisigers pieno.
Kitame dubenyje išplakame kiaušinį, beriama druskos, pipirų, Parmezano sūrį ir petražoles. Rankomis įmaišome mėsą į kiaušinio plakinį.
Smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir kartu su išmirkusiais džiuvėsėliais ar batonu (likusį skystį nusunkiame - jo nereikia) rankomis įmaišome viską į mėsą. Nepermaišome ir geriau dirbame pirštais, o ne minkome pilna ranka.
Formuojame vienodo dydžio rutuliukus pavoliodami juos tarp rankų.
Toliau:

Kukulius galima kepti keptuvėje ar orkaitėje, virti vandenyje ar garuose.

KEPTUVĖJE.
Į įkaitintą keptuvę sudedame kukulius ir kepame ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Jei naudosime padažą, jį supilame kukuliams kelias minutes gražiai apkepus. Uždengiame dangčiu ir troškiname apie 30-35 min.

ORKAITĖJE.
Ant kepimo popieriumi padengtos skardos išdėliojame kukulius ir kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. (jei kukuliai didesni ar kepame su padažu/sultiniu, kepkime ilgiau - 40-50 min.). Prieš tai galima juos dar po kelias minutes apkepinti keptuvėje. Jei naudojame padažą, kepimo skardos niekuo tepti nebereikia, galima kepimo formą su kukuliais tiesiog apdengti folija, o likus 10 minučių ją nuimti, kad kukuliai šiek tiek apskrustų. Vietoj padažo galima kukulius užpilti karštu sultiniu.

VANDENYJE ARBA GARUOSE.
Verdame verdančiame vandenyje/sultinyje/sriuboje arba garuose apie 20 min.

TAIP PAT PRAVARTU ŽINOTI:
  • Kukulius galima susiformuoti ir išvakarėse - iki kepimo/virimo laikyti šaldytuve.
  • Suformuotus kukulius galima užsišaldyti - išdėliojame juos ant kepimo popieriaus, palikdami šiek tiek atstumo tarp kiekvieno, ir dedame į šaldiklį iki kol sušals. Jiems sukietėjus perdedame į šaldymo indelį ar maišelį. Ruošdamiesi juos vėl gaminti, iš šaldiklio išimame dieną prieš ir atšildome šaldytuve.
  • Užšaldyti galima ir jau apdorotus kukulius - atvėsusius sudedame į šaldymo indelį ar maišelį ir dedame į šaldiklį. Išimtus iš šaldiklio (gali būti ir neatšilę) kukulius troškiname įkaitintame padaže 10 -15 min arba šiltoje orkaitėje 10-15 min.
  • Kukuliams gaminti geriau naudoti atvėsusius-šaltus ingredientus.
  • Kukulius geriau formuoti šlapiomis ar aliejuotomis rankomis.
  • Kad kukuliai nepriliptų prie keptuvės, reiktų įsitikinti, kad prieš juos išdėliojant keptuvė pakankamai įkaitusi, o versti juos reikėtų, kai apačia jau tikrai apkepusi.
RUOŠIAMĄ MĖSĄ KUKULIAMS TAIP PAT GALIME PRATURTINTI:
  • keliom saujom tarkuotų žalių daržovių: morkų, cukinijų, kopūstų, moliūgų
    Kiaulienos kukuliai su tarkuotu moliūgu ir manais

  • keliom saujom verdančiu vandeniu nuplikytų ir susmulkintų špinatųbrokoliųžiedinių ar kale kopūstų
  • dviem virtom sugrūstom bulvėm (5oo g mėsos)
Kukuliai su maltom virtom bulvėm kepti keptuvėje
  • paskaninti šaukšteliu garstyčių, Vorčesterio padažo, maltų kmynų/lauro lapų
  • vietoj batono/džiuvėsėlių galima dėti porą saujų avižinių ar kitokių dribsnių, manų kruopų (nevirtų)
  • virtomis kruopomis: ryžiais (tinka ir rudieji ar raudonieji), grikiais, perlinėmis kruopomis - jų į maltą mėsą dėkime kelis šaukštus ir tada galime nebenaudoti piene mirkyto batono ar džiuvėsėlių
  • įdarui galima įdėti po mocarelos gabaliuką, kietai virtą kiaušinį (vištos ar putpelės)
  • prieš kepant kukulius, juos galima pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apvolioti džiuvėsėliuose

Mėsos kukuliai su virtais ryžiais kepti orkaitėje
Mėsos kukuliai su tarkuotu kopūstu kepti orkaitėje
KELIOS KUKULIŲ PADAŽŲ VARIACIJOS:
  • Pomidorų padažas: 4 v.š. pomidorų padažo, 4 v.š. grietinės, 1 v.š. miltų, druskos, prieskonių, 0,5 stiklinės vandens - ingredientus gerai sumaišome ir užpilame ant kukulių
  • Grybų padažas: įkaitiname sviestą ir jame apkepiname smulkiai sukapotus svogūnus, kol jie suminkštės, paskui sudedame smulkiais kubeliais supjaustytus virtus miško grybus, įdedame grietinės ir užviriname, pagardiname druska ir pipirais
  • Švediškas padažas: 500 ml jautienos sultinio, 3 v.š. grietinės (arba grietinėlės), 3 v.š. miltų, 3 v.š. sviesto - keptuvėje pakaitinti sviestą ir miltus, kol kiek paruduos, dėti grietinę, pilti sultinį ir pašildyti
  • Bešamelio padažas: keptuvėje įkaitiname 1 v.š. sviesto, pakepiname 1 v.š. miltų, pilame stiklinę ar daugiau pieno ir maišome, kol padažas sutirštės
Būtinai dar bus papildymas, kuris ateis su tolesne patirtimi :).

Semiamės idėjų iš čia ir įvairių kitų šaltinių

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...