2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Plovas


Šiandien namuose garuoja plovas (angl. pilaf) -  nacionalinis patiekalas įvairiose Azijos virtuvėse, beigi turkiškoje. Šiaip plovu vadinamo patiekalo pagrindas yra ryžiai, o skirtingose šalyse tas plovas gali būti ryžiai su mėsa, žuvimi, daržovėmis, makaronais ar džiovintais vaisiais. Pas mus, kaip mėsos nemažai suvartojančioje šalyje, tradiciškai plovu vadinamas ryžių su mėsa troškinys. Toks, tradicinis, šiandien ir ant mūsų stalo :).

500 g kiaulienos/jautienos/avienos (kumpio, sprandinės, nugarinės...)
1 svogūno
1 morkos
2 česnako skiltelių
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių
100 g ryžių (ilgagrūdžių)

Mėsą paprastai pamarinuoju iš vakaro ar bent prieš kelias valandas - su prieskoniais ir šiek tiek aliejaus.
Keptuvėje pakepiname gabaliukais pjaustytą mėsą, kad gražiai apkeptų. Atidedam. Svogūną pakepinam, tada sudedame ir pagaliukais pjaustytas arba burokine tarka sutarkuotas morkas, česnako skilteles. Įberiam druskos, pipirų, kitus mėgstamus prieskonius. Sudedam mėsytę, užpilam, kad apsemtų vandeniu ir troškinam neuždengus dangčiu apie 30 min. arba kol išgaruoja vanduo.
Ryžius gerai praplauname (kuo mažiau juose liks glitimo, kuris ryžius lipina, tuo geriau). Tada į mėsos troškinį išgaravus vandeniui sudedam ryžius, kad apkeptų šiek tiek ir užpilam karštu vandeniu arba sultiniu, kad apsemtų maždaug per pirštą. Pavirinam, kad dar šiek tiek pagaruotų, ir troškinam ant minimalios ugnies uždengus dangtį dar apie 30 min.

Beje, gaminau su rudaisiais ryžiais - puikiai tiko.
Dargi -  geriausia plovą troškinti storasieniame puode, jeigu tokį turite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...