2015 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Šližikai arba Kūčiukai



Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais. Ir nors tai tikrai puikus užkandis, ypač patinkantis traškinti ir kramsnoti vaikams, bet kaip ir aguonų pienas, kitu metų laiku jie tiesiog nesivalgo. Arba nesikepa. Kažkaip. Galbūt dėl to, kad kai kurie patiekalai mums stipriai asocijuojasi su tam tikromis šventėmis ir tiesiog nesinori tos asociacijos gadinti. Nes galbūt be jos ir patiekalas pasidarytų nebe toks skanus? Ar bent ypatingas. Kas čia žino, bet artėjant šventėms pasigaminusi šližikų vis užduodu klausimą, o kodėl aš jų neiškepu dažniau :). 
Šį kartą gamindama tešlai naudojau pieną, Kūčioms jau reiktų naudoti vandenį. Forma ne pati tobuliausia, bet gamindama šalia turėjau stipriai motyvuotą pagalbininką, kuris man neleido per ilgai cackintis su tešla :).

Reikės:
300 ml pieno/vandens
7 g sausų mielių (arba ~20 g šviežių mielių)
5 v.š. cukraus
500 g miltų
2-3 v.š. aguonų
5 v.š. aliejaus

Atskirame dubenėlyje supilame šiltą pieną/vandenį, į jį suberiame mieles ir 2 v.š. cukraus. Išmaišome ir paliekame 10 min, kol mielės sureaguos ir paviršius suputos.

Dideliame dubenyje išsijojame miltus, įmaišome aguonas. Supilame skystį su mielėmis, sudedame likusius 4 šaukštus cukraus, įpilame aliejaus. Viską išmaišome ir galiausiai gerai išminkome. Jei tešla labai limpa prie rankų, įberiame dar šiek tiek miltų. Pridengtą rankšluosčiu dubenį padedame šiltai maždaug porai valandų, kol tešla pakils. Tešlai pakilus ją perkeliame ant miltuoto paviršiaus ir dar kartą gerai išminkome, kol tešla gausis lygi ir elastinga.

Pasiruošiame orkaitę: įkaitiname ją iki 180 C., kepimo skardas išklojame kepimo popieriumi.


Iš tešlos formuojame nestorus volelius ir supjaustome mažais gabalėliais. Juos išdėliojame į kepimo skardas per nedidelį atstumą. Kepame apie 10-15 min, kol lengvai paruduos. Kadangi man tas parudavimas dažniausiai užtrunka, paskutines porą minučių uždedu orkaitės grill funkciją. Bekepant galima juos pamaišyti mediniu šaukštu, kad tolygiai paruduotų.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 10-15 min.
Kildinimo laikas: ~2 val.


Receptas iš fb platybių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...