2016 m. birželio 23 d., ketvirtadienis

Naminis vanilės ekstraktas

Naminis vanilės ekstraktas
Gerokai pigesnė alternatyva, kuriai didelių įgūdžių nereikia, tik kantrybės - ir savo virtuvėje turėsite puikų kvapnų prieskonį savo kepiniams. Ir tai tikrai nieko panašaus į sintetinį vanilinį cukrų. 

3-4 vanilės ankštys
240 ml 40 % alkoholio (degtinės, brendžio, romo)

Pasiruošiame indelį, kuriame brandinsime ir laikysime vanilės ekstraktą - jis turi būti visiškai švarus ir sandarus, kadangi ruošiamą ekstraktą reikės vis papurtyti.

Supjaustome vanilės ankštis į mažesnius gabaliukus ar bent tokio ilgio, kad tilptų į paruoštą talpą. Galima vanilės ankštis ir įpjauti (galiuką paliekant neįpjautą, kad ankštis neatsiskirtų į dvi dalis), tam, kad šios stipriau išskleistų savo aromatą į skystį. Tik šiuo atveju skystis pasidarys drumstesnis.
Vanilės ankštis sudedame į indelį su ten jau įpilta degtine. Gerai papurtome.
Dabar turėsime laukti apie 6 savaites, kol vanilės ekstraktas, kaip geras vynas, bręs. Ir taip belaukiant jo nereikia užmiršti - bent kartą į savaitę reikėtų gerai pakratyti indelį, kad ankštys dar geriau skleistųsi alkoholyje. Kuo ilgiau taip laikysime, tuo brandesnis ir tamsesnis bus ekstraktas.
Galiausiai nukošiame ekstraktą per marlę ar kavos filtrą ir supilame jį į stiklinį indelį - laikyti reikėtų tamsiame indelyje ar bent tamsioje vietoje. Kita vertus, nukošti nėra būtina, nes tas drumstumas nelabai ir trukdo, naudojant kepiniams po šaukštelį ekstrakto. Aš tas ankštis dažniausiai palieku indelyje ir jaučiu, kaip ekstrakto aromatas ir toliau stiprėja, o spalva - tamsėja.

Tokiu pat principu galima pasigaminti ir citrinų, apelsinų ar migdolų ekstrakto. Jeigu išbandysiu ir juos, būtinai parašysiu, kaip sekėsi :).

Vanilės ekstraktas su degtine

Idėjų sėmiausi palygindama įvairius straipsnius dominama tema :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...