2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Bulvių kugelis

Bulvių kugelis
Šitam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialumas paprastume. Arba be didelių išsidirbinėjimų bus labai skanu. Tad šįkart jokių ypatingų gudrybių, o tiesiog priminimas, kaip kartais paprastai, skaniai, sočiai ir pigiai galime pavalgyti, prisiminę lietuvišką virtuvę. 

~4 porcijoms:
~2 kg bulvių
druskos
1-2 svogūnų, tarkuoto
~200 ml karšto pieno arba kefyro
kelios riekės šoninės/lašinukų

Kugelį dar galima paskaninti:
  • tarkuotomis morkomis, tarkuotu moliūgu (imkim šių daržovių 1/3 prie 2/3 bulvių)
  • kepta vištienos krūtinėle (foto), ~200 g.
Padažui:
sviesto, grietinės

Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
Sutarkuojame bulves ir svogūnus (jei naudojame, įtarkuojame ir morkas/moliūgą).
Užviriname pieną ir užpilame jį ant bulvių tarkės - kitaip sakant, jas nuplikome. Beriame kelis žiupsnelius druskos. Įkaitintoje keptuvėje pakepiname kubeliais supjaustytą šoninę ir susikaupusį riebalą supilame į bulvių tarkį. Jei naudojame, sudedame gabaliukais supjaustytą pakepintą vištieną. Kepame apie 60-90 min arba kol atrodys iškepęs.
Padažiukui tinka paprasčiausiai pašildytas sviestas su grietine.

Kepimo temperatūra: 200 C.
Kepimo laikas: 60-90 min.

Kai kurios namų šeimininkės kartais dar deda vieną kitą šaukštą grietinės į bulvių tarkę, vietoj pieno pila kefyrą. Čia tiesiog galime atsidaryti šaldytuvą ir bus aišku - ar išnaudojame dar kokias gudrybes, ar remiamės paprasčiausiu receptu.
Beje, sutarkuotų bulvių nereikia nusunkti, o kiaušiniai čia visai nereikalingi ar bent nebūtini - nebemt mėgstate į bulvių plokštainį panašesnį kugelį. 

Bon appetit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...