2017 m. sausio 25 d., trečiadienis

Ankštinių daržovių sriuba su bulvėmis

Pupelių sriuba

Ankštiniai yra vieni sveikiausių produktų mityboje. Vis sukdavau galvą, kaip čia jų daugiau suvartoti ir sklandžiai įtraukti į maisto racioną. Vienas paprasčiausių būdų ir turbūt populiariausia ankštinė daržovė lietuvių virtuvėje - pupelės - šiandien verdame pupelių sriubą. Tokios pat proporcijos tinka ir verdant žirnių arba žalių žirnelių sriubą.

~2,5 l sriubos reikės: 
~2 saujų pupelių arba žirnių (200 g) arba žaliųjų žirnelių (250 g)
~2 l sultinio
4 bulvių (~500 g)
1 svogūno (~100 g)
1 vidutinės morkos (~100 g)
prieskonių (druskos, pipirų)

Pasiruošimas iš anksto:
  • pamirkyti pupeles 6-8 val. šaltame vandenyje
Pupeles užmerkiame per naktį - užpilame trigubu kiekiu vandens.
Pamirkytas pupeles reikia virti apie 50-60 min. Todėl pradedam nuo jų - gerai praskalaujame, apsemiame dvigubu kiekiu šalto vandens, užviriname ir verdame pupeles 40 min. Tada nupilame vandenį, užpilame pupeles sultiniu (jei jis nesūdytas, įberiame druskos) ir užviriname - dabar joms virti liko 10-20 min, būtent tiek, kiek reikia bulvėms išvirti.
Taigi pupelėms pavirus 40 min, sudedame kubeliais pjaustytas bulves. Per tą laiką gerai aliejumi įkaitintoje keptuvėje pakepiname svogūną, po poros minučių sudedame ir burokine tarka arba šiaudeliais pjaustytas morkas, pakepiname ~5 min.
Bulvėms pavirus 10-15 min, sudedame pakepintas daržoves, jei naudojame žalius žirnelius, juos į sriubą sudedame būtent dabar. Sriubai lieka pavirti apie 5 min.
Jei yra laiko, galime dar leisti sriubai pastovėti ir sugerti visus skonius. Skanaujame!

Šią sriubą taip pat galima paskaninti pačioje pabaigoje ant sriubos įspaudus porą skiltelių česnako.

Pupelių sriuba
P.s. Sriubos receptūroje minimi tikslūs gramai pateikti remiantis šios sriubos technologine kortele.

Jeigu gaminant sriubą šalia maisto laukia ir mažas lelius, tuomet susipjausčius sriubai skirtus ingredientus, dalį jų atidedame (pupelės turi būti jau išvirtos) ir pagariname arba paverdame apie 10-15 min. Daržoves sutriname į košelę arba duodame valgyti gabaliukais :). Jei reikia, praskiedžiame pašildytu triušienos ar kitokiu sultiniu, arba tiesiog virintu vandeniu. Labai patogu, kadangi nereikia atskirai gaminti.
Garintų virtų pupelių, bulvių ir morkų košelė

Skanaus visiems!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...