2017 m. birželio 13 d., antradienis

Sumuštiniai BE dešros arba Kodėl rytas su Skrebučiu irgi gali būti sveikas

Skrebučiai
Ką dėti ant duonos yra įvairiausių variantų, tik mes kartais dėl laiko ar fantazijos stokos dažnai pastringame ties dešra ar kumpiu, sūriu ar kokia pirktine užtepėle. Šis mano įrašas ir yra skirtas padėti suprasti ar priminti, kad kartais užtenka elementarių, dažnai namuose turimų produktų, kad pasidarytume įdomesnį, sveikesnį, sotesnį ir skanesnį sumuštinį. Tikiu, kad iš paminėtų skrebučių receptų rasite sau mėgstamiausius, galbūt dar nebandytus skonius, pamiršite dešra ir paįvairinsite savo rytus greitai pagaminamais šiltais pusryčiais!

Skrebučiams siūlau naudoti baltą arba juodą nepjaustytą duoną - patiems susipjausčius ji daug skanesnė ir šviežesnė. O dar geriau, žinoma, patiems ją išsikepti :).
Skrudinti siūlau (ypač jei naudojate sumuštinių duoną), nes daugelis ingredientų ant skrebučio taip valgosi tiesiog skaniau, o ir pats sumuštinis pasidaro skaniai šiltas. Žinoma, jei naudojame šviežią duoną, to daryti tikrai nebūtina. Jei namuose turite skrudintuvą, paskrudinimas užtruks labai trumpai. Keptuvėje geriau skrudinti visai be riebalų arba tik lengvai patepus aliejumi popieriniu rankšluosčiu. 
Vietoj sviesto maistingumui padidinti ir skoniui paįvairinti dažniau naudokite išgremžtą avokadą ar natūralią varškės užtepėlę, kad ir naminę :).

Beje, kelios skrebučių idėjos yra iš Jamie Oliverio virtuvės, kiti - iš įvairių kitų virtuvių, tarp jų ir manosios :).

Su grūdėta varške, kiaušiniu, malta paprika ir svogūnų laiškais
Skrebutis su grūdėta varške, kiaušiniu, malta paprika ir svogūnų laiškais
Išverdame minkštai kiaušinį (nuo vandens užvirimo virti 5-7 min). Mėgstamos duonos riekę paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje, ant viršaus dedame sluoksnį grūdėtos varškės, supjaustytą virtą kiaušinį, pabarstome maltos raudonosios paprikos miltelių ir smulkiai pjaustytais laiškiniais svogūnais.




Skrebutis su keptu kiaušiniu, jogurtu, vyšniniais pomidorais ir kariu
Mėgstamos duonos riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Tiesiai į keptuvę įmušame kiaušinį, mentele atsargiai pakoreguojame baltymą, kad gautųsi apvalus. Pusę minutės jį pakepame ant vidutinės ugnies, tada ugnį prisukame iki minimalios, uždengiame dangčiu ir 5-7 min leidžiame kiaušiniui baigti iškepti garuose. Skrebutį padengiame sluoksniu natūralaus jogurto, uždedame iškeptą kiaušinį, pabarstome kariu, ant viršaus padėliojame per pusę ar į ketvirčius supjaustytus pomidoriukus.


Su keptu kiaušiniu, jogurtu, vyšniniais pomidorais ir kariu

Kiaušinienė su lašiša ir laiškiniais svogūnais
Su kiaušiniene, lašiša ir svogūnais
Mėgstamos duonos riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Dubenėlyje išplakame du kiaušinius su žiupsneliu maltų juodųjų pipirų. Smulkiai supjaustome laiškinį svogūną ir rūkytą lašišą (~25 g), sudedame į kiaušinius. Įkaitiname keptuvę, ją lengvai pašlakstome aliejumi arba šaukšteliu sviesto, supilame kiaušinius ir kepame ant vidutinės ugnies kas 10 sekundžiu pamaišydami. Tik neperkepkime, kaip Jamie Oliveris sako, kepti "kol vietomis kiaušiniai bus gerai iškepę, o kitur vis dar kreminio švelnumo". Kitaip kiaušinis išsausės ir nebus labai skanu. Kiaušinienę paskirstome ant skrebučių. Galima dar pašlakstyti citrinos sultimis.


Su kiaušiniene, špinatais ir parmezanu
Kiaušinienė su špinatais ir parmezanu
Mėgstamos duonos riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Įkaitiname keptuvę, ją lengvai pašlakstome aliejumi arba šaukšteliu sviesto ir ant vidutinės ugnies pakepiname smulkiai supjaustytus špinatus, kol šie suvys. Per tą laiką dubenėlyje išplakame du kiaušinius su žiupsneliu druskos ir maltų juodųjų pipirų. Supilame kiaušinius į keptuvę ir kepame ant vidutinės ugnies kas 10 sekundžiu pamaišydami, kol kiaušinienė dar išliks kreminio švelnumo. Kiaušinienę paskirstome ant skrebučių, pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu, jei mėgstame aštriai, Oliveris dar siūlo apibarstyti ir šviežios aitriosios paprikos griežinėliais.

Kiaušinienė su pomidoru, sūriu ir bazilikais
Įkaitiname keptuvę, ją lengvai pašlakstome aliejumi arba šaukšteliu sviesto ir ant vidutinės ugnies 5 minutes pakepiname supjaustytą pomidorą. Užbarstome druskos, maltų juodųjų pipirų. Dubenėlyje išplakame du kiaušinius, įplėšome baziliko lapelių (~8 lapelius). Gautą pomidorų pastą pastumiame į vieną keptuvės pusę, o tuščioje vietoje supilame plaktus kiaušinius. Juos maišome kas 10 sekundžių ir kepame, kol kiaušinienė dar išliks kreminio švelnumo. Viską sumaišome ir paskirstome ant duonos riekių. Užbarstome tarkuotu sūriu.

Su grūdėta varške, agurku ir lašiša
Duonos riekė su grudėtąja varške, agurku ir lašiša
Mėgstamos duonos riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Į porą šaukštų grūdėtos varškės įtarkuojame apie pusę žalio agurko. Varške padengiame skrebutį, ant viršaus plonai papjaustome rūkytos lašišos.
Vietoj grūdėtos varškės galima naudoti natūralaus skonio tepamąją varškę (kaip foto).





Duonos riekė su minkštu sūriu, vyšniniais pomidorais ir šviežiu baziliku
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Ant skrebučio išdėliojame riekėmis supjaustyto mocarelos sūrio, ketvirčiais smulkintus pomidoriukus, paskaniname šviežiais baziliko lapeliais.

Su sūriu, vyšniniais pomidorais ir baziliku

Su jogurtu, bananais ir cinamonu
Skrebutis su jogurtu, bananais ir cinamonu
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Ant skrebučio užtepame sluoksnį natūralaus jogurto, išdėliojame riekelėmis supjaustytus bananus, užbarstome cinamonu.








Skrebutis su riešutų sviestu, bananais ir linų sėklomis
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Užtepame sluoksnį mėgstamo riešutų sviesto, išdėliojame riekėlmis pjaustyto pusę banano, užbarstome linų sėklmomis.

Su riešutų sviestu, bananais ir linų sėklomis

Su virtu kiaušiniu, jogurtu ir žalėsiais
Skrebutis su virtu kiaušinu, jogurtu ir žalėsiais
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Išverdame du kiaušinius vidutiniškai arba kietai virtus (virti 7-10 min). Juos susmulkiname, sumaišome su šaukštu natūralaus jogurto, paskaniname šviežiais svogūnų laiškais. Šia kiaušinių mase ištepame skrebutį.
Vietoj jogurto galima naudoti trintą avokadą ar tiesiog majonezą,




Skrebutis su šprotais ir avokadu
Su šprotais ir avokadu
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Ant jos užtepame ploną sluoksnį garstyčių, padėliojame riekėlmis pjaustyto avokado, ant viršaus uždedame kelis šprotus.










Skrebutis su humusu, avokadu ir pomidoro rieke
Su humusu, avokadu ir pomidoro rieke
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Ant jos užtepame sluoksnį humuso (galima lengvai pasigaminti: konservuotus arba virtus avinžirnius sumaišome su trintu česnaku, šlakeliu aliejaus ir citrinos sulčių, druska, pipirais ir viską sutriname blenderiu), išdėliojame riekelėmis pjaustyto avokado, uždedame pomidoro riekę, pabarstome maltais pipirais.

Dar vienas variantas su humusu: ant skrebučio užtepti humuso ir pabarstyti palaužytais graikiniais riešutais.
Su humusu ir graikiniais riešutais

Su avokadu ir fetos sūriu
Skrebutis su avokadu ir fetos sūriu
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Šaukšteliu išskobiame avokado vidų ir ištepam juo visą skrebutį. Ant viršaus užbarstome trupinto fetos sūrio.








Skrebutis su virtu kiaušiniu, agurku ir šprotais
Išverdame kiaušinį (~10 min). Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Kiaušinį supjaustome riekelėmis ir išdėliojame ant skrebučio, uždedame skiltelėmis pjaustyto agurko ir kelis šprotus.

Su virtu kiaušiniu, agurku ir šprotais
Su varškės užtepėle, agurkais ir daigintomis pupuolėmis

Ir dar vienas variantas - praturtinti savo sumuštinius įvairiais daigintiniais! Pasidaiginkit didesnį kiekį grūdų, sėklų ar pupelių ir naudokit juos ne tik kokteiliams, košėms, troškiniams, bet taip pat puikiai jie tiks ir pabarstyti ant sumuštinių - tikrai paįvairins skonį.
Skrebutis su varškės užtepėle, šviežiais agurkais ir daigintomis pupuolėmis
Mėgstamos duonos ar batono riekę ar dvi paskrudiname skrudintuve arba keptuvėje. Duoną padengiame plonu varškės užtepėlės be skonio sluoksniu, padėliojame plonai pjaustytomis agurko skiltelėmis, užbarstome daigintomis pupuolėmis (arba mung pupelės - užmerkiame vanenyje per naktį ir dar vieną-dvi dienas laikome drėgnai, kol išdygs 0,5-1 cm ilgio kojelės).



Bandykit ir ragaukit - skanių ir nuotaikingų pusryčių!


Šaltiniai: Jamie Oliver "Supermaistas" ir kiti

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...