2018 m. kovo 20 d., antradienis

Viena tešla - 4 rūšių bandelės

Keturių rūšių bandelės su ta pačia tešla
Kai kildavo noras iškepti bandelių, daugiau laiko praleisdavau ne jas kepdama, o beieškodama tinkamo, patikimo recepto. Todėl jau seniai planavau pagaliau susirasti tą vieną receptą ir jį išsisaugoti. O šįkart paieškos, bandymai ir rezultatai mane nudžiugino dvigubai - vienoje knygoje radau keletą bandelių receptų, kur tešlai naudojami visiškai tie patys ingredientai (vadinama pagerinta mielinė tešla), bet bandelės gaunasi visiškai skirtingos, naudojant skirtingą įdarą ir formavimo būdą. Tad viskas labai paprastai - tešla visada ta pati, belieka nuspręsti, kokio įdaro ir kokios rūšies bandelių tuo metu šeimynai norisi :).

Tešla, gaminama tik su kiaušinių tryniais, išeina labai minkšta ir puri. 
Keli patarimai, gaminant pagerintą mielinę tešlą, kuriais pasinaudokim, jei turim pakankamai laiko ir kantrybės:
1) gaminant pagerintą mielinę tešlą naudinga miltus išsijoti. 
2) idealu tokią tešla minkyti 10-15 min, kol ši tampa minkšta, blizgi ir elastinga. 
3) minkyti ir kildinti tešlą reikėtų 2-3 kartus. 
Tačiau noriu užtikrinti, kad bandelės bus labai skanios ir jas paminkius 5 minutes, pakildinus vieną kartą... (kaip dažniausiai darau ir aš).
Jeigu naudojame sausas mieles, jas tiesiog įmaišome į miltus. Bet vis tiek labai svarbu, kad visi kiti ingredientai nebūtų šalti. 
Beje, svarbu žinoti, nes kartais pagal tam tikras aplinkybes tai gali būti jums net patogiau - paruoštą tešlą galima įprastai kildinti šiltoje vietoje valandą ir formuoti bandeles, ir kepti ARBA paruoštą tešlą dėti į šaldytuvą nakčiai ir formuoti bandeles kitą dieną. 

Tešlai reikės (~2 skardom bandelių):
25 g šv.mielių arba 4 a.š. sausų mielių
250 ml pieno arba išrūgų (šilto)
žiupsnio druskos (~1 a.š.)
2 kiaušinio trynių (geriau ne ką tik iš šaldytuvo)
80-100 g cukraus
500 g (~4 stiklinių) miltų
100 g sviesto, kamb.temperatūros

1. Visų pirma suaktyviname šlapias mieles - ištriname jas su trupučiu cukraus.
2. Į prikaistuvį supilame pieną ir jį pašildome iki kol taps šiltas (bet ne per karštas!). Į jį suberiame ir druską, kad ši ištirptų.
3. Kitame dubenėlyje atskiriame trynius, supilame cukrų ir masę gerai išsukame.

Dabar beliks viską sudėti į vieną indą:
4. Imam didelį dubenį ir supilame miltus (aš dubenį dedu ant svarstyklių ir iškart atsisveriu reikiamą kiekį miltų). Viduryje padarome duobutę ir ten supilame ištirpusias mieles, išsuktus trynius su cukrumi ir pieną. Šiek tiek permaišome ir galiausiai sudedame gabaliukais palaužytą (galima jį šiek tiek palydyti, kad labiau suminkštėtųsviestą. Galiausiai įdarbinam rankas - tešlą minkome rankomis, kol gausis gražus kamuolys (jei dar labai limpa, pasimiltuojam rankas arba patepam jas aliejumi). Tešlą paminkome bent 5 minutes.
Tešlą ištepame šiek tiek aliejaus arba užbarstome šiek tiek miltų, pridengiame ir paliekame ją pakilti 40-60 min maždaug 30 C temperatūroje (arba šilčiausioje savo namų vietoje, pas mane tam puikiai pasitarnauja šildomos vonios grindys:).
Iš pakilusios tešlos formuojame pasirinktos rūšies bandeles (bandelės su daug varškės (1), susuktos aguoninės bandelės (2), tradicinės bandelės su cinamonu (3) ir kleckiukai su cinamonu arba aguonomis (4)). Pasiruošiame įdarą (žr. žemiau).

Visos bandelės kepa 180 C temperatūroje.


1. BANDELĖS SU VARŠKE
Bandelės su varške

Įdarui reikės:
250 g varškės
40-50 g cukraus (~6 a.š. arba 2,5 v.š.)
25 g sviesto, kamb.temperatūros
1 kiaušinio trynio
20 g razinų (1 v.š.)
Aptepimui: 1 kiaušinio, plakto

Iš pateiktų ingredientų pagaminame varškės įdarą.
Pakilusią tešlą padalijame į 14-16 gabaliukų (jei norim didelių, galima į ~10 vnt), suformuojame apvalias bandeles, sudedame jas į paruoštą skardą ir leidžiame kiek pakilti 10-15 min.

Imame nedidelę stiklinę ar mažą indelį, jo dugnu kiekvienoje bandelėje įspaudžiame duobelę ir į ją su kaupu pridedame paruoštos varškės masės.
Dar kartą pakildiname bandeles keliolikai minučių ir aptepame jas plaktu kiaušiniu (ant varškės tepti nebūtina).
Šias bandeles dar galima paskaninti: prieš ištepant kiaušiniu ant varškės įdaro uždedant po kelias vyšnias (~70 vyšnių sumaišyti su 0,5 v.š. krakmolo), taip pat jau ištepus kiaušiniu ant viršaus dar užbarstant saldžiu mišiniu (50 g miltų, 2 v.š. cukraus, vanilinio cukraus ir 30 g sviesto - viską išmaišom rankomis iki birios konsistencijos).
Kepame orkaitėje 25-35 min.


2. AGUONŲ PYNUTĖS
Aguonų pynutės

Įdarui reikės:
150 g aguonų (10 v.š.)
50 g cukraus (2,5 v.š.)
1 kiaušinio trynio
25 g sviesto, kamb.temperatūros
Aptepimui: 1 kiaušinio, plakto

Aguonas 2-3 kartus nuplikome verdančiu vandeniu, gerai nuvarviname ir sumalame ar sutriname trintuvu. Kiaušinio trynį ištriname su cukrumi ir sviestu, sumaišome su aguonomis.

Iš pakilusios tešlos iškočiojame stačiakampį. Aptepame jį aguonų mase.
Mintyse stačiakampį padalijame į 3 dalis. Kraštinę dalį lenkiame ant vidurinės, vėliau užklojame išorinę dalį (sulankstome kaip laišką). Tešlą supjaustome 2 cm pločio juostelėmis, jas persukame ir dedame į paruoštą skardą. Leidžiame pakilti keliolikai minučių ir aptepame kiaušinio plakiniu.
Kepame orkaitėje 20-30 min, kol gražiai apskrus.


3. CINAMONINĖS BANDELĖS
Cinamoninės bandelės

Įdarui reikės:
4 v.š. cinamono miltelių
4 v.š. cukraus (80 g)
2 v.š. sviesto (60-80 g), tirpinto

Iš pakilusios tešlos iškočiojame stačiakampį. Aptepame jį tirpintu sviestu, pabarstome cukrumi ir cinamonu (aš tokį mišinį susimaišau iš anksto), susukame į volelį. Jį supjaustome 5 cm pločio gabaliukais (jei norėsime "gulinčių" bandelių, tuomet supjautome kiek siauresniais gabaliukais), dedame į paruoštą skardą ir leidžiame keliolikai minučių pakilti.
Bandelių viršų galima dar pabarstyti cukrumi ir cinamonu.
Kepame orkaitėje 20-30 min, kol gražiai apskrus.

4. BANDELĖS - KLECKIUKAI
Bandelės kleckiukai

Įdarui reikės:
100 g sviesto, tirpinto ir pravėsusio
4 v.š. cinamono miltelių ir 4 v.š. (80 g) cukraus
ARBA 4 v.š. aguonų (60 g) ir 4 v.š. cukraus

Pakilusią tešlą padalijame į kuo daugiau mažų gabaliukų. Juos pamirkome tirpintame svieste ir metame į indą, kuriame sumaišytas cukrus su cinamonu arba aguonomis (pasirinktinai). Apvoliotus "kleckiukus" netvarkingai metame į kepimo indą. Kai tešla baigiasi, kepiniui leidžiame dar pakilti 30-45 min. 
Kepame orkaitėje 25-35 min, kol gražiai apskrus.
Beje, jei kepinys apsitraukė kieta plutele (gali taip nutikti dėl per aukštos temperatūros ar per ilgo kepimo, nuotraukoje bandelės buvo keptos karštesnėje temperatūroje, todėl vėliau šiek tiek koregavau receptą), kol jis dar karštas, galima aptepti sviestu - plutelė suminkštės ir ims blizgėti.


Kaip pastebėjote, visas bandeles suformavus jas dar reikia pakildinti 10-15 min. Bet vietoj šio paskutinio kildinimo galima suformuotas bandeles įdėti į šaltą orkaitę ir ją įjungti. Šylant temperatūrai po truputį pakils ir bandelės.
Visas bandeles prieš pat kepimą reikia aptepti kiaušinio plakiniu. Bet vietoj jo tinka ir pienas.

Skanių atradimų!


Ši puiki idėja aptikta receptų knygoje "Kepame duoną namuose"
Video, kaip formuoti bandeles su varške

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...